Haal meer uit YouTube met deze handige tips
Kattenfilmpjes, filmtrailers en kookvideo’s: je vindt het allemaal op YouTube. Het is dan ook niet gek dat het videoplatform meer dan 2 miljard gebruikers heeft. Met deze handige tips haal je nóg meer uit de browserversie van YouTube.
Gifjes maken
Gifjes, wie is er niet gek op? Deze korte filmpjes die eindeloos achter elkaar worden afgespeeld, maak je makkelijk zelf op basis van een YouTube-video. Open een YouTube-video en kopieer de URL. Plak de link vervolgens op Gifs.com.
Op deze Engelstalige site pas je het gifje gemakkelijk aan. Je kunt onder meer de lengte, de kleurtint en het formaat van het gifje wijzigen. Klaar met bewerken? Klik op ‘Create gif’ en voeg een titel en tags toe. Klik vervolgens op ‘Next’. Het verspreiden van het gifje kan beginnen!
Specifieker delen
Soms wil je niet de volledige video, maar enkel een specifiek gedeelte van een YouTube-video delen met vrienden of familie. Er zijn twee mogelijkheden. Stuur een video die vanaf een bepaald punt start of deel een korte clip.
Om een filmpje bij een specifiek punt te starten, ga je eerst naar het gewenste startmoment in de video. Klik op ‘Delen’ en daarna op ‘Beginnen bij’. De starttijd is dan al ingevuld. Kopieer de link en deel de URL via een methode naar keuze.
Voor het maken van een clip klik je op de drie horizontale puntjes onder een filmpje en klik daar op ‘Fragment’. Voeg een beschrijving toe en sleep de balken aan de rechterkant van de video naar het gewenste start- en eindpunt. Tevreden? Klik op ‘Fragment delen’. Kopieer de link of deel het via een van de getoonde platforms, zoals Whatsapp. De door jou gemaakte clips vind je eenvoudig terug in het menu aan de linkerkant, onder ‘Jouw clips’.
Handige shortcuts
De interface van YouTube is simpel in gebruik, maar het kan nog makkelijker. Je kunt verschillende shortcuts gebruiken om nog sneller door video’s te navigeren. Je computermuis is hierdoor bijna overbodig. Druk bijvoorbeeld op de spatiebalk om een video te pauzeren of te hervatten. Druk op ‘M’ om het geluid eenvoudig uit en weer aan te zetten. Met de pijltjestoetsen naar boven en beneden kun je het volume in stapjes aanpassen.
Met de linker en rechter pijltjestoetsen ga je vijf seconden voor of terug in de tijd. ‘J’ en ‘L’ maken daar tien seconden van. De ‘F’ gebruik je om een volledig scherm te tonen. Met de cijfertoets ‘0’ ga je naar het begin van de video en met ‘1’ tot en met ‘9’ navigeer je naar 10 tot en met 90 procent van de video. Druk op ‘/’ en je kan gelijk een nieuwe zoekopdracht invullen in de zoekbalk.
Gezamenlijke afspeellijst
Bij een afspeellijst voeg je video’s toe aan een bepaalde categorie, zodat je ze op een later moment makkelijk terugvindt. Ook kun je een gezamenlijke playlist maken. Zo deel je bijvoorbeeld snel grappige video’s met een vrienden of familieleden door ze in de afspeellijst te plaatsen.
Om een gedeelde afspeellijst te maken, ga je naar een YouTube-video en klik je op de drie horizontale puntjes eronder. Klik op ‘Opslaan’ en selecteer een playlist uit de lijst of maak een nieuwe aan via het plusje. De gemaakte afspeellijst komt in het menu te staan. Open de playlist en klik op de drie verticale puntjes. Kies voor ‘Samenwerken’ en activeer ‘Bijdragers kunnen video’s aan deze playlist toevoegen’. Kopieer de link en deel deze met je vrienden of familieleden.
Speel video’s sneller af
Podcasts en luisterboeken kun je in veel gevallen op een sneller tempo afspelen. Dat geldt ook voor YouTube-video’s. Dit is handig als je meer filmpjes in een kortere tijd wilt kijken of wanneer je een video op een rustiger tempo wilt volgen. Klik hiervoor tijdens het kijken van een video op het tandwiel. Klik vervolgens op ‘Afspeelsnelheid’ en kies een van de presets of gebruik ‘Aangepast’ om een specifieke snelheid in te stellen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
Onrustig kind altijd met een schermpje kalmeren? Dan leert het deze belangrijke skill níét, zegt studie
Een filmpje kijken op de iPad zorgt - vaak - voor onmiddellijk gekalmeerde kinderen. Onderzoekers aan de Universiteit van Michigan zochten naar de effecten daarvan op langere termijn. Conclusie: kinderen wisselden minder snel van stemming als ze geen schermpjes te zien kregen. ,,Je ontneemt je kind kansen om zelf met emoties te leren om te gaan.” -
Hier moet je op letten bij het kopen van een universele afstandsbediening
Hoe voorkom je complete chaos op je bijzettafel met al die afstandsbedieningen van je apparaten? Let op deze zaken als je een universele afstandsbediening koopt. -
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Zo stop je pop-ups in Chrome, Safari, Edge en Firefox
Pop-up hier, melding daar. Soms zijn ze handig, maar nog vaker leiden ze je af. De oplossing: blokkeer ze voor veel sites, zodat ze alleen opduiken als je ze echt nodig hebt. Zo stop je pop-ups in de meest gebruikte browsers Chrome, Safari, Edge en Firefox.