Volledig scherm
© AP

Hackers konden maandenlang meekijken in mailbox: ‘verander uw wachtwoord’

Microsoft heeft bekendgemaakt dat hackers mogelijk maandenlang toegang hadden tot bepaalde Outlook-accounts. Cybercriminelen konden meekijken in de inbox van die accounts, maar konden de e-mails zelf niet lezen. De softwaregigant raadt de getroffen gebruikers aan om hun wachtwoord te veranderen.

In een mail aan de getroffen gebruikers laat Microsoft weten dat hun e-mailaccounts van 1 januari tot 28 maart bekeken konden worden. De gegevens van één van de supportmedewerkers in het bedrijf werden gestolen, waardoor derden toegang kregen tot de accounts van gebruikers. Zo konden ze e-mailadressen, mappen en de onderwerpregels van mails bekijken. De inhoud van mails en bijlagen konden niet bekeken worden.

Wel waarschuwt Microsoft voor meer phishingmails en andere spam. ,,Je zou voorzichtig moeten zijn wanneer je e-mails ontvangt van een verdachte domeinnaam, e-mails die om persoonlijke informatie of betalingen vragen, of onverwachte vragen van een onbekende bron”, klinkt het. 

Wachtwoord

Het is niet duidelijk hoeveel e-mailaccounts werden ingekeken. Een deel van de gebruikers zou zich in de Europese Unie bevinden, aangezien Microsoft voor die gebruikers ook expliciet aangeeft dat ze een Europese medewerker kunnen bereiken.

De ongeautoriseerde toegang tot de accounts werd inmiddels geblokkeerd. Hoewel de hackers geen inloggegevens konden buitmaken, adviseert Microsoft alle getroffen gebruikers om uit voorzorg hun wachtwoord te veranderen.

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.