Hackers uit Belarus van Facebook en Instagram gegooid
Een groep hackers die bekendstaat onder de naam Ghostwriter is van Facebook en Instagram gegooid. Ze probeerden prominente Oekraïners te hacken om daarna desinformatie te verspreiden. Een handjevol accounts zou daadwerkelijk zijn getroffen. Ook werd een netwerk dat zich voordeed als nieuwsmedia opgerold.
Op Facebook, Instagram en Twitter, maar ook op YouTube en chatapplicatie Telegram, hadden ze nepaccounts. Het was slechts een relatief klein netwerk aan accounts, pagina’s en groepen op Facebook en Instagram.
Moederbedrijf Meta heeft het over zo’n 40 accounts, die de afgelopen twee dagen werden ontdekt. 4000 mensen volgden een of meerdere pagina’s van de groep, 500 mensen een of meerdere Instagram-accounts van de hackers. De verschillende accounts deden zich voor als journalisten, gebaseerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het netwerk zat ook achter een aantal websites die zich voordeden als onafhankelijke nieuwssites.
Volgens een woordvoerder van Twitter die sprak met The New York Times waren er ook op dat sociale netwerk accounts actief. Het bedrijf blokkeert nu de mogelijkheid om links van de groep te delen. ,,De accounts en links hadden hun basis in Rusland en ze probeerden de gesprekken over het conflict in Oekraïne te beïnvloeden”, liet de woordvoerder weten.
Ghostwriter geblokkeerd
Ghostwriter probeerde Oekraïense militairen en publieke figuren te hacken. Dat deden ze door e-mailadressen te kraken om zo toegang te krijgen tot socialemedia-accounts om daar desinformatie te posten. Zo was er een poging om op Facebook YouTube-video’s te delen van Oekraïense soldaten die zich zouden overgeven aan Rusland. Meta heeft de domeinen die gebruikt werden voor de phishingpogingen geblokkeerd.
Nieuwswebsite Daily Beast meldt dat Ghostwriter voor het eerst opgemerkt werd in 2020. Eind vorig jaar werd een link gelegd met het Belarussische regime. De hackersgroep zou ook hebben ingebroken op échte nieuwssites om er artikelen te publiceren met samenzweringstheorieën rond de NAVO en het coronavirus.
Zo controleer je of iets nepnieuws is
Al jaren wordt er nepnieuws verspreid rond onder meer politieke conflicten, in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Het betekent dat niet ieder nieuwtje dat je op sociale media spot kloppend en betrouwbaar is, en je zelf moet controleren of het wel klopt.
Dat doe je in eerste instantie door het gelinkte nieuws goed te onderzoeken. Kijk via een zoekmachine als Google of een verhaal is overgenomen door grote media, of dat er een factchecker is die het verhaal geeft geverifieerd. Een tweede, betrouwbare bron kan helpen verifiëren of een verhaal klopt. Sommige artikelen worden ook door sociale media gefactcheckt, waardoor je onder de link kan zien of het nepnieuws betreft.
Kijk of de bronnen echt bestaan
Nepnieuws verwijst ook vaak naar niet-bestaande bronnen. Lees je over een hoogleraar die waarschuwt voor een groot complot? Zoek op bijvoorbeeld Google Scholar of de website van de hogeschool in kwestie of deze persoon wel echt is. Bij sites zoals Google Scholar kun je controleren of een onderzoek waarnaar wordt verwezen ook echt bestaat.
En zelfs als al dat klopt: blijf kritisch en voorzichtig. Nepnieuwsschrijvers proberen je op creatieve wijzen om de tuin te leiden, wat het soms lastig maakt nepnieuws helemaal uit te sluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
-
Ex-Fox-presentator Carlson kondigt doorstart op Twitter aan
De conservatieve presentator Tucker Carlson gaat na zijn vertrek bij de Amerikaanse nieuwszender Fox News verder op Twitter. Zijn show verdient een doorstart, zegt de 53-jarige Carlson. In een videoboodschap waarin hij het belang van de vrijheid van meningsuiting benadrukt, zegt hij binnenkort met meer informatie te komen. -
Vallen je AirPods steeds uit je oren? Dit kun je er tegen doen
Leuk, die draadloze oordopjes, maar je staat toch te vloeken als ze steeds uit je oren vallen. We zetten daarom een paar tips op een rij om te zorgen dat ze goed blijven zitten. -
Gegevens VodafoneZiggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep
Tientallen klanten van VodafoneZiggo zijn ingelicht over een datalek. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden terecht. Deze groep is vooral bezig met het intimideren en bedreigen van mensen. -
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
Mannen maken een vriendin met AI, om haar vervolgens de huid vol te schelden
Met de slimme software van Replika kan iedereen een kunstmatige intelligentie maken die een hechte band met je wil opbouwen. Dat deden al 10 miljoen mensen, maar experts zijn bezorgd: ,,Er kan sprake zijn van uitbuiting van eenzame mensen.” -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.