Heeft WhatsApp een storing? Dan zijn deze twee apps ook prima alternatieven
Door de grote WhatsAppstoring dinsdagochtend konden miljoenen Nederlanders ineens niet met elkaar chatten. Gelukkig zijn er ook nog twee goede alternatieven om eens naar over te stappen.
WhatsApp kent bijna iedereen, maar ook Telegram en Signal worden als chatapps steeds populairder. Sinds de WhatsAppovername door Facebook in 2014 zoeken steeds meer mensen hun heil bij de concurrentie.
Toen WhatsApp er vorig jaar bijna een hele dag uit lag, zagen beide apps hun gebruikersaantallen toenemen - iets dat bij de wereldwijde storing op 25 oktober zomaar weer kan gebeuren.
Afgezien van een andere eigenaar, zijn er nog meer verschillen, al zijn er natuurlijk ook overeenkomsten tussen deze chatapps. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Signal is het veiligst
Signal, ontwikkeld door de Signal Foundation op basis van open-source-code, staat bekend om zijn extreem veilige encryptiemethoden. Het wordt beschouwd als de meest veilige van de drie diensten die hier besproken worden. In januari van dit jaar had Signal 40 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, maar dat aantal zal inmiddels flink gestegen zijn.
Alle basisfuncties die je verwacht zijn hier van de partij: het verzenden van teksten, media, contacten en locaties. Afbeeldingen zijn begrensd op 6MB, terwijl video, audio en documenten zijn begrensd op 100MB.
De app heeft een verdwijnende chatfunctie waarmee berichten tussen de vijf seconden en zeven dagen – afhankelijk van je instellingen - kunnen verdwijnen. Daarnaast is er de optie om een eenmalig te bekijken afbeelding te sturen die verdwijnt nadat de ontvanger deze heeft gezien. Chatgroepen zijn mogelijk tot 1000 deelnemers, audio- en videogesprekken kennen een limiet van vijf personen. Signal kan niet in een browser worden gebruikt, maar heeft wel speciale applicaties voor desktop, en de app staat alleen lokale back-ups toe. Het maakt geen back-ups in de Cloud.
Beveiliging van Signal
De beveiliging van Signal wordt zogezegd beschouwd als de beste van de drie. Het maakt gebruik van het geprezen Signal Protocol om E2E-encryptie uit te voeren voor elk bericht én elk gesprek dat door de servers gaat. Het versleutelt bovendien de metadata van berichten, waardoor geen enkele informatie over een bericht (inclusief tijd en plaats van verzending) van buitenaf kan worden onderschept. Deze functie heet Sealed Sender; een geheime modus van berichten die voorkomt dat zelfs Signal de identiteit van de afzender en ontvanger en alle bijbehorende informatie kent.
Signal stuurt gevoerde gesprekken door vanaf zijn eigen servers, die functioneren als een soort VPN. Bovendien is het mogelijk om te voorkomen dat ontvangers screenshots van een bericht kunnen maken. Ook kun je gezichten op foto’s laten vervagen voordat ze worden verzonden. Handig als je bijvoorbeeld een foto van je (klein)kind op school wil versturen maar niet zijn of haar klasgenootjes in beeld wil brengen.
Telegram is het hipst
Telegram, dat begin dit jaar 500 miljoen actieve gebruikers per maand registreerde, vinkt alle basisfuncties af: voor berichten ondersteunt de app het versturen van bestanden, media, contacten en locatiegegevens, evenals spraak- en videogesprekken. Echter, de limiet voor het versturen van bestanden of media is maar liefst 2GB. Het heeft een Secret Chat-functie die verzonden berichten na een bepaalde tijd laat verdwijnen.
De app ondersteunt chatgroepen tot maar liefst 200.000 deelnemers, en het heeft ook een ‘channels’-functie waarmee gebruikers zogenaamde ‘eenrichtingsberichtenkanalen’ kunnen aanmaken. Hier kunnen alleen admins berichten in versturen, en een onbeperkt aantal mensen kan zich erop abonneren. Een ander voordeel dat Telegram heeft ten opzichte van de concurrentie is de beschikbaarheid van tientallen functies die gebruikers kunnen toevoegen aan hun chatgroepen, zoals geautomatiseerde bots, polls, quizzen, en spelletjes.
Alles in de cloud
Telegram kan ook op desktop worden gebruikt met een speciale applicatie die beschikbaar is voor zowel macOS als Windows, en je telefoon hoeft dan niet verbonden te zijn met het internet. Gebruikers kunnen ook het telefoonnummer wijzigen dat aan hun account is gekoppeld.
De dienst biedt geen back-ups. In plaats daarvan wordt alle inhoud opgeslagen in de Cloud en worden alle chats en kanalen direct gesynchroniseerd tussen apparaten. De app kent een gigantische hoeveelheid stickers en achtergronden, evenals verschillende andere grappige, hippe aanpassingsopties.
Als het op beveiliging aankomt, is Telegram de minst veilige van de drie. De app gebruikt client-server-encryptie. Dat betekent dat verzonden berichten worden gedecodeerd en weer opnieuw worden gecodeerd voordat ze worden verzonden naar de ontvanger. In theorie heeft Telegram hierdoor toegang tot de inhoud van verzonden berichten, maar zelf stelt het bedrijf dat men dit nooit zal doen. Telegrams Secret Chats-functie gebruikt de veiligere E2E-encryptiemethode, hoewel het gebruik maakt van een closed-sourced proprietary protocol, in plaats van het open-source-protocol van Signal en WhatsApp.
WhatsApp is het populairst
WhatsApp heeft nog altijd een slordige 2 miljard gebruikers en blijft ook marktleider in Nederland. Niet zo vreemd, want het gebruik ervan is snel en eenvoudig.
Met WhatsApp kun je bestanden, foto’s, filmpjes, contacten en locatiegegevens verzenden en spraak- en videogesprekken voeren. De limiet voor het verzenden van video, afbeeldingen of spraakopnames is 16MB, terwijl de overdrachtsgrootte voor documenten en bestanden beperkt is tot 100MB.
Redelijk nieuw is de functie ‘verdwijnende berichten’, waarmee verzonden berichten kunnen verdwijnen nadat een bepaalde tijd is verstreken. Handig voor het verzenden van gevoelige informatie of pikante kiekjes.
Met 256 mensen chatten
WhatsApp biedt ondersteuning voor groepsgesprekken tot 256 deelnemers, met de mogelijkheid om spraak- en videogesprekken te voeren met maximaal acht personen. De app biedt voor desktopgebruik toegang vanuit zowel webbrowser als speciale applicaties. Er is geen speciale app voor de iPad, al wordt daar volgens ingewijden aan gewerkt. De dienst ondersteunt gratis back-ups op smartphones, maar ook online back-ups via iCloud of Google Drive.
Veiligheid en privacy zijn bij WhatsApp een hot topic. De ontwikkelaar gebruikt het zogenaamde E2E-encryptieprotocol dat, bijzonder genoeg, ontwikkeld is door dezelfde mensen achter de app Signal. Echter, terwijl de berichten zelf E2E-versleuteld zijn, versleutelt WhatsApp geen back-ups op het apparaat of in de Cloud, en evenmin de metadata (de informatie over de kenmerken van elk bericht, zoals tijd en locatie). Wel is het bedrijf bezig om versleuteling voor back-ups beschikbaar te stellen.
Dit artikel verscheen op 27 oktober 2021 voor het eerst en is geactualiseerd wegens de recente storing.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ex-Fox-presentator Carlson kondigt doorstart op Twitter aan
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Meta: wereldwijde storing WhatsApp verholpen, oorzaak niet bekend
WhatsApp had vanochtend te maken met een storing. Die is inmiddels verholpen,zegt moederbedrijf Meta. Een reden voor de storing gaf het bedrijf nog niet. Ook kon het niet zeggen hoeveel mensen er door de storing zijn getroffen. -
Met video
Als het aan Apple ligt gaat deze nieuwste gadget de wereld weer radicaal veranderen
Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een compleet nieuw product gepresenteerd. Het gaat om een speciale bril die apps voor de ogen laat zweven.
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
-
-
Review
Het is lastig om de nieuwe iPad aan te raden
Met de komst van weer een nieuwe iPad, kun je bij Apple kiezen uit maar liefst vijf soorten tablets. Dat lijken er te veel, want het blijkt lastig te bedenken waarom je deze nieuwe zou kopen in plaats van een van de oudere modellen. -
OpenAI-topman dreigt te stoppen met ChatGPT in EU door nieuwe wetgeving
OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, dreigt de Europese Unie te verlaten als het Amerikaanse bedrijf niet kan voldoen aan de in de maak zijnde regels van Brussel voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman gezegd tegen persbureau Reuters. ,,We zullen ons best doen om aan de wetgeving te voldoen, maar als dat niet lukt, zullen we stoppen met het aanbieden van onze diensten in de EU.”