Herrezen uit de dood: berucht crimineel virus bezig aan opmars
VIDEOEen van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.
Emotet was tot een jaar geleden verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van alle kwaadaardige besmettingen van computers wereldwijd. Via honderden servers leverden cybercriminelen het virus per e-mail dagelijks af aan 100.000 mailboxen. Uiteindelijk konden ze zo jaarlijks inbreken op een miljoen computers van bedrijven en particulieren. Het veelzijdige virus stal op die computers bankgegevens en creëerde toegang tot netwerken waarop criminelen gijzelsoftware konden verspreiden.
‘Potentieel honderdduizenden slachtoffers’
Tien maanden nadat opsporingsdiensten Emotet uitschakelden, zagen cyberexperts het virus afgelopen week weer opduiken. ,,Slecht nieuws", zegt Dave Maasland van cyberveiligheidsbedrijf ESET Nederland. Hij noemt Emotet ‘de ideale achterdeur voor cybercriminelen’ en vindt het ‘een serieuze bedreiging voor Nederlandse bedrijven en consumenten’. Het virus verspreidt zich als een olievlek via de e-mailcontacten van een slachtoffer. ,,Dit kan leiden tot potentieel honderdduizenden slachtoffers van allerlei digitale criminaliteit waarbij gijzelsoftware het grootste probleem is.”
Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden
Impact was immens
Het werd in januari beschouwd als een ongekend succes: het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie, Europol en politiediensten uit onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk wisten zo'n zevenhonderd Emotet-servers, waarvan twee cruciale in Nederland draaiden, uit te schakelen. Een aantal cybercriminelen werd gearresteerd. De impact was immens: het aantal digitale besmettingen daalde na de actie wereldwijd met ruim veertig procent.
Lees door onder de illustratie
,,De grote schaal van toen heeft Emotet nog niet echt, maar we zien wel de voorbereiding”, legt Frank de Korte van cybersecuritybedrijf Northwave uit. De sterk groeiende cyberbende Conti lijkt de touwtjes nu in handen te hebben. ,,Het heeft de potentie om weer een heel groot probleem te worden.”
Het Emotet-netwerk lag begin dit jaar plat, maar het lijkt erop dat Conti het virus nu verspreidt via een al bestaand crimineel servernetwerk. De Korte: ,,Omdat ze nu bestaande infrastructuur gebruiken, kan het hard gaan.” Verschillende opsporingsdiensten waaronder de Nederlandse politie en de FBI houden de situatie nauwgezet in de gaten, weet De Korte.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Elon Musk tijdens rechtszaak: ‘Dat ik tweet, betekent niet dat mensen mij geloven’
De invloed van de tweet die Elon Musk in 2018 stuurde over het van de beurs halen van de elektrische-autofabrikant Tesla moet niet worden overschat. Dat zei Musk vrijdag in de rechtszaal in San Francisco tegen de juryleden die zich buigen over de vraag of de Tesla-topman met zijn tweet fraude heeft gepleegd en beleggers heeft benadeeld. ,,Alleen omdat ik ergens over tweet, wil niet zeggen dat mensen het geloven of er naar handelen”, zei Musk. -
Aanklagers willen honderden miljoenen van FTX-oprichter afpakken
Amerikaanse openbare aanklagers willen honderden miljoenen dollars van oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX afpakken, als hij schuldig wordt bevonden aan fraude. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Dagelijks bedrijven plat door gijzelsoftware: ‘Gaat al meer geld in om dan in drugshandel’
Het aantal meldingen van cyberincidenten is in vijf jaar verdrievoudigd. Afgelopen jaar werd in Nederland elke dag een bedrijf het slachtoffer van cybercriminelen. Ze leggen het systeem plat en eisen soms tonnen losgeld. Soms wordt zelfs met criminelen onderhandeld. Deze site dook in 2021 in een duistere onderwereld. -
Musk zegt sorry tegen ontslagen medewerker die hij publiek belachelijk maakte: ‘Hij overweegt te blijven’
Elon Musk heeft excuses aangeboden aan een gehandicapte medewerker van Twitter die werd ontslagen nadat hij direct aan de topman had gevraagd of hij nog een baan had. Musk had onder meer gespot met de handicap van de man en zegt nu verkeerd ingelicht te zijn.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Waarom zo veel cyberaanvallen uit Oost-Europa komen
Hackers uit Oost-Europa zijn aangehouden voor gijzelsoftware-aanvallen in het westen, en dat is niet de eerste keer. Cybercriminaliteit blijkt vaak uit die regio te komen, maar hoe komt dat? En wat heeft Poetin daarmee te maken?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer