Het is zaterdag World Emoji Day: deze smileys gebruiken we het vaakst
Zaterdag 17 juli is het wereld-emojidag. De dag waarop grote techbedrijven sinds 2014 hun nieuwe smileys voor smartphones presenteren. Maar welke emoji gebruiken we op dit moment eigenlijk het vaakst?
Softwarebedrijf Adobe keek naar het emojigebruik van 7000 respondenten verspreid over de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Australië en Zuid-Korea. Daaruit moet duidelijk worden welke smileys het vaakst op telefoontoetsenborden wereldwijd worden ingetikt.
Lachen en duim omhoog
De meest gebruikte emoji is het gezichtje dat huilt van het lachen (😂), gevolgd door een duim omhoog (👍), hartje (❤️), het kussende gezicht (😘) en de emoji met een traan in zijn oog (😢).
De twee lachende emoji (🤣😂) worden het vaakst als duo gebruikt, gevolgd door het kusgezicht en een hart (😘❤️) en de lachende emoji en een hartje (😂❤️).
Perzik en aubergine geen hits
De respondenten zeggen niet alle emoji even goed te gebruiken. De aubergine (🍆), perzik (🍑) en het clownsgezicht (🤡) zijn niet populair. Dat heeft wellicht te maken met de dubbele boodschap erachter: zowel de aubergine als de perzik worden vaak bij het sexten gebruikt om iets te insinueren.
Of die sext-emoji werken, is overigens een tweede vraag: de gebruikers vinden het twee van de meest onsympathieke smileys die je naar iemand kan sturen, gevolgd door de ook slecht gewaardeerde gekke kop met een tong uit de mond (🤪).
Hartjes zijn sympathiek
Wie sympathiek met emoji wil overkomen, kan volgens de respondenten het beste een kusgezicht sturen. Ook het hoofdje omringd door hartjes (🥰) en de emoji met hartjesogen (😍) doen het volgens de onderzoekers bovengemiddeld goed.
Emojiraad
Er is niet één enkel bedrijf dat bepaalt welke emoji op je telefoon en andere apparaten te gebruiken zijn. In plaats daarvan is er een speciale emojiraad, die onderdeel is van het Unicode Consortium. Die organisatie is op zijn beurt verantwoordelijk voor de tekens die op je toetsenbord gebruikt kunnen worden.
De raad bestaat uit vertegenwoordigers van zowel grote als kleine techbedrijven. Zodra er een akkoord wordt bereikt, maakt ieder bedrijf vervolgens eigen varianten van de emoji in kwestie.
Bekijk hieronder onze video's op het gebied van tech.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smartphone voor een prikkie? Dit zijn de beste van hooguit 200 euro
-
haattweets aan kamerleden
Oproep Bergkamp aan Twitter is ‘kansloos’, zeggen experts: ‘We weten toch hoe Musk is’
Twitter moet ‘directe actie en serieuze stappen‘ nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan Twitter waarin ze aandringt op ingrijpen. Deskundigen spreken van een kansloze oproep. ,,We weten allemaal hoe Elon Musk is met dit soort dingen.” -
UPDATE
Twitter-topman Elon Musk zegt vervanger te hebben gevonden
Twitter-topman Elon Musk zegt een vervanger te hebben gevonden voor de functie van hoogste baas bij het socialmediabedrijf. Hij blijft zelf als voorzitter en eindverantwoordelijke voor technologie werkzaam in het bestuur van het bedrijf, dat is samengevoegd met zijn nog mysterieuze bedrijf X. -
Nieuw in WhatsApp: binnen 15 minuten na verzenden berichten bewerken
Tikfoutje gemaakt in een WhatsAppbericht? Binnenkort is dat geen probleem meer. Met een nieuwe update wordt het mogelijk om binnen vijftien minuten na verzenden een berichtje te bewerken. -
Dit is de beste én goedkoopste smartphone
Wat is de beste smartphone? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’