Het wachtwoord gaat verdwijnen: zo log je straks in bij je online accounts
Al sinds de eerste computers gebruiken we wachtwoorden om in te loggen. Toch wordt er door onder andere Microsoft vooruitgekeken naar een compleet wachtwoordloze toekomst.
Wachtwoorden blijven het zwakste onderdeel van de online beveiliging. Er is maar één hack of datalek nodig en je passwords liggen op straat, waarna een cybercrimineel bij al je gevoelige informatie kan.
Er zijn verschillende manieren om wachtwoorden zo robuust mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld met een wachtwoordmanager unieke, lange wachtwoorden aanmaken. Ook is het verstandig om accounts via tweestapsverificatie te beschermen, zodat je jouw identiteit op een tweede manier moet aantonen.
Toch voelt dat als behelpen: alsof je maar sloten op een deur blijft monteren, terwijl die bijna uit elkaar valt. Die deur blijft een zwak punt, zoals wachtwoorden een makkelijk doelwit voor hackers blijven. Techgiganten zijn daarom druk bezig om het wachtwoord te laten verdwijnen.
Microsoft
Microsoft loopt voorop als het gaat om inloggen zonder wachtwoord. Met Windows Hello is gezichtsherkenning of een vingerafdruk voldoende om in de computer te kunnen. Daar is Windows overigens niet uniek in, want moderne MacBook-laptops van Apple zijn ook te ontgrendelen via een vingerafdruk.
Daarnaast biedt het bedrijf de Microsoft Authenticator-app. Dergelijke apps worden meestal gebruikt om codes te genereren voor extra beveiliging naast een wachtwoord, maar de app kan ook worden gebruikt om wachtwoordloos ergens binnen te komen.
De derde optie is een usb-sleutel of een apparaatje met een nfc-chip om mee in te loggen, wat Microsoft ook wel ‘biometrische wearables’ noemt. Dat is een relatief nieuwe categorie aan draagbare apparaatjes, waarmee je lichaam en gedrag worden geanalyseerd om te kunnen verifiëren dat jij het echt bent.
Weten, zijn en hebben
In de praktijk zal de wachtwoordloze toekomst neerkomen op multifactorverificatie. Je identiteit kun je online namelijk op drie verschillende manieren verifiëren. Met iets dat je weet, zoals een wachtwoord. Iets dat je bent, zoals je unieke vingerafdruk of gezicht. En iets dat je hebt, zoals een app op je telefoon of een usb-sleutel. Multifactorverificatie betekent dat meerdere van deze manieren worden gecombineerd.
Dat gebeurt nu meestal primair via een wachtwoord (iets dat je weet) en daarnaast een code op je telefoon (iets dat je hebt). In de wachtwoordloze toekomst zal de focus komen te liggen op iets dat je bent en hebt.
Deels is die toekomst al zichtbaar. Zo ontgrendelen we al steeds vaker onze apparaten met ons gezicht of een vinger in plaats van een pincode. Toch zijn de alternatieven niet waterdicht. Als de technologie achter gezichtsherkenning niet ijzersterk is, kan het systeem bijvoorbeeld relatief makkelijk worden gefopt.
Toch is het onvermijdelijk dat steeds meer bedrijven in de komende jaren overstappen op nieuwe vormen van verificatie, omdat het wachtwoord gewoonweg de minst veilige optie is.
Het gros van je online accounts zal voorlopig nog wel gewoon met wachtwoorden blijven werken. Daarom is het nog steeds belangrijk om je wachtwoorden goed te beschermen. Als je daar alvast meerdere vormen van verificatie overheen gooit maakt het niet zoveel uit als het wachtwoord er onder uiteindelijk verdwijnt.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Met video
Als het aan Apple ligt gaat deze nieuwste gadget de wereld weer radicaal veranderen
Voor het eerst in negen jaar heeft Apple een compleet nieuw product gepresenteerd. Het gaat om een speciale bril die apps voor de ogen laat zweven. -
Kamerleden willen verbod op nieuwe ‘chatvriend’ van Snapchat, platform belooft verbetering
De omstreden chatbot van Snapchat heeft kinderen als ‘proefkonijnen’ gebruikt en moet zo snel mogelijk verboden worden. Daarvoor pleiten diverse instanties die zich inzetten voor de (online) veiligheid van kinderen. Ook de ChristenUnie, SGP, SP en het CDA willen kinderen ‘beschermen’ tegen kunstmatige intelligentie. Snapchat belooft dat er verbetering komt.
-
Zo voorkom je dat hackers meekijken op de camera die je in huis hebt hangen
-
-
-
UPDATE
Twitter-topman Elon Musk zegt vervanger te hebben gevonden
Twitter-topman Elon Musk zegt een vervanger te hebben gevonden voor de functie van hoogste baas bij het socialmediabedrijf. Hij blijft zelf als voorzitter en eindverantwoordelijke voor technologie werkzaam in het bestuur van het bedrijf, dat is samengevoegd met zijn nog mysterieuze bedrijf X. -
PREMIUM
Strenge EU-wetten laten ondernemers verdrinken onder papierwerk: ‘We zijn aan het doorslaan’
Duizenden Nederlandse bedrijven en organisaties dreigen te verzuipen in het papierwerk als gevolg van strenge cybersecuritywetten vanuit de Europese Unie. Digitale veiligheid is heel belangrijk, maar het moet wel behapbaar blijven, stellen brancheorganisaties en ondernemers. ‘Het gaat in sommige gevallen veel geld kosten, terwijl security er niet beter van wordt.’