Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat. © ANP

Hoe werkt de corona-app?

VIJF VRAGENEen traceer-app moet ons leven na de coronacrisis helpen opstarten. Maar hoe werkt de technologie? En wat gebeurt er met onze gegevens? ‘Dit is fundamenteel hoor.’

Een tikje bevreesd werd er eerst nog gekeken naar Azië, waar burgers via apps worden gevolgd in de strijd tegen het coronavirus. Maar toch gaat Nederland er nu ook voor, al zal het een privacyvriendelijke variant worden. Ook onze regering zoekt – net als veel Aziatische landen, Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - met hulp van een mobiele app een uitweg uit de pauzestand die ons sociale leven nu al een maand lam legt. Het virus is te snel en ongrijpbaar voor een intensief, handmatig contactonderzoek. Met digitale assistentie kan de ‘lockdown’ gericht worden, hoeven alleen mensen binnen te blijven die besmet zijn of in aanraking zijn geweest met coronapatiënten.
Zo’n corona-app kán op een privacyvriendelijke manier, al kiezen sommige landen toch voor centrale opslag van data. Vijf vragen.

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.