Volledig scherm
© EPA

Huawei mag tijdelijk telefoons updaten ondanks handelverbod

Handelsverbod HuaweiAmerikaanse bedrijven mogen tijdelijk weer (beperkt) handeldrijven met de Chinese fabrikant Huawei. Ook mag het Chinese techbedrijf met Google werken aan smartphone-updates. Dat heeft de overheid van de VS bekendgemaakt. De stap is erop gericht om de gevolgen van het eerdere handelsverbod te beperken, zo meldt Tweakers.

Gisteren werd bekend dat Huawei op de zogenaamde Entity List werd geplaatst: een zwarte lijst met bedrijven die geen handel mogen drijven met Amerikaanse organisaties. De maatregelen zijn nu echter beperkt. Zo kan Huawei netwerkapparatuur die het al zou leveren aan kleine providers in de VS tóch leveren, terwijl het met Google kan werken aan Android-upgrades voor zijn bestaande smartphones. Het verantwoordelijke ministerie benadrukt tegenover persbureau Reuters dat het een tijdelijke maatregel is. ,,Dit is geen capitulatie, dit is zorgen dat het huishouden blijft draaien.”

Grote gevolgen

De plaatsing van Huawei op de zwarte lijst heeft grote gevolgen. Zo trok Google de Android-licentie van Huawei in, waardoor toekomstige smartphones van het bedrijf geen Google-diensten aan boord mogen hebben. Bovendien kunnen chipontwerpers als Intel, Qualcomm en Broadcomm geen chips meer leveren voor de smartphones, laptops en netwerkapparatuur van Huawei. Daardoor kan Huawei die niet meer produceren zonder op zoek te gaan naar alternatieven.

De overheid van de VS heeft Huawei op de zwarte lijst geplaatst vanwege de verdenking van spionage via netwerkapparatuur. Eerder kwam een andere Chinese producent van smartphones en netwerkapparatuur, ZTE, nog op die lijst. Dat was vanwege het niet opvolgen van sancties. Dat duurde enkele maanden.