Volledig scherm
© ANP

In één dag 1,5 miljoen euro opgehaald voor opvolger XS4ALL

Het actiecomité XS4ALL Moet Blijven heeft op de eerste dag van de crowdfundingsactie al 1,5 miljoen euro opgehaald. Met het geld willen de initiatiefnemers een eigen provider opzetten, als protest tegen het besluit van KPN om het merk op te doeken. 

De nieuwe provider wordt op 11 november gepresenteerd. Uiterlijk begin volgend jaar moeten de eerste klanten op het internet zijn aangesloten. De provider wil ook telefonie en televisie gaan bieden. ,,Er is een enorme gemeenschap van mensen die veiligheid, privacy en vrijheid op internet belangrijk vinden’’, verklaart Kirsten Verdel van XS4ALL Moet Blijven het succes van crowdfundingsactie. 

In totaal hebben ruim 1700 mensen geld gestoken in de plannen. Gemiddeld gaven ze bijna 900 euro. Ze krijgen hun inleg de komende jaren terug met 3 procent rente. De inzamelingsactie stopt bij 2,5 miljoen euro, maar een tweede ronde wordt niet uitgesloten.

Kwaliteit

De actiegroep denkt na 3 jaar zo’n 25.000 klanten nodig te hebben hebben om rond te komen. ,,We hebben geen behoefte aan een groot marktaandeel. We willen een goede provider zijn die goede kwaliteit biedt, met innovatieve producten, en met een klantenservice die er echt is.’’

Moederbedrijf KPN wil dat de honderdduizenden klanten van XS4ALL verhuizen naar KPN zelf. De ondernemingsraad van XS4ALL is naar de rechter gestapt om dit te voorkomen. Ook XS4ALL Moet Blijven ziet de integratie niet zitten. Verdel: ,,De idealen van XS4ALL zijn zo diep verankerd, die cultuur kun je niet zomaar even kopiëren. KPN heeft geen enkel inzicht getoond in wat de overwegingen van mensen zijn. Het kwartje valt maar niet. Eigenlijk heb ik de hoop opgegeven dat XS4ALL blijft bestaan.’’ XS4ALL werd in 1993 opgericht door een groep hackers. KPN kocht het bedrijf in 1998. 

  1. Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-netwerk
    VIDEO

    Uitspraak: Staat mag verder met uitrollen van 5G-net­werk

    De stichting Stop5GNL, die een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat over de uitrol van het landelijke 5G-netwerk, heeft bij de rechter bakzeil gehaald. De techniek, die voor de vijfde generatie mobiele netwerken staat en hoge communicatiesnelheden garandeert, zou volgens de stichting gezondheidsrisico’s opleveren. De rechter is van mening dat de overheid voldoet aan de Europese telecomwetgeving en de veiligheid in acht neemt.