Volledig scherm
PREMIUM
Drie exemplaren van Apple's nieuwe iPhone XR © REUTERS

iPhone XR slaat brug tussen nieuw en vertrouwd

recensieNa de iPhone XS en grote broer de XS Max is sinds afgelopen week ook ‘budgetversie’ iPhone XR verkrijgbaar. Smartphone-expert Arnoud Wokke van Tweakers ziet een iPhone die slechts een beetje minder is en op sommige punten zelfs beter.

De XR is de goedkoopste nieuwe iPhone voor dit jaar: 859 euro vraagt Apple, een prijs die nu de reguliere iPhone inmiddels de 1000 euro fors overstijgt, ineens redelijk lijkt. 

Hoe valt dat prijsverschil van 300 euro te verklaren? Je krijgt een toestel met een lcd in plaats van een oled-scherm, grotere bezels (randen langs het scherm), een camera minder, iets minder geheugen en… dat is het wel ongeveer.

Op papier is de afgelopen 12 september gepresenteerde XR daarmee de aantrekkelijkste iPhone van dit jaar. In deze review proberen we als Tweakers uit te vinden of dat inderdaad zo is. Dat doen we in zeven punten.

1) Groot, groter, grootst

Om te beginnen met het formaat: ben je fan van kleinere iPhones als de SE en de 6, 6S, 7 en 8? Dan heb je pech, want zo’n iPhone bestaat niet meer. Het is groot, groter, grootst bij Apple. De XR is weliswaar de goedkoopste nieuwe iPhone, maar niet de kleinste: dat is de XS. 

  1. Deze veelzijdige smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfotograaf
    Review

    Deze veelzijdi­ge smartphone biedt uitkomst voor de mobiele hobbyfoto­graaf

    Huawei lanceerde eind maart twee high-end smartphones in zijn P-serie. De meeste aandacht gaat uit naar de P30 Pro. Niet zonder reden: het topmodel pronkt met een vernieuwend camerasysteem en de beste hardware die de fabrikant te bieden heeft. Dat dreef de vraagprijs wel flink op, naar niet minder dan 999 euro. De ‘normale’ P30 heeft die bijzonderheden niet, maar is dan ook een stukje goedkoper. Hardware.info bekeek de nieuwe Chinese smartphone.