Kabinet: Wettelijke updateplicht geldt ook voor apps en games
De wettelijke updateplicht voor slimme apparaten gaat behalve voor smartphones en hardware ook gelden voor games en apps van streamingdiensten als Spotify. Dat blijkt uit het wetsvoorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Keijzer (EZK) waarmee de ministerraad vanmiddag heeft ingestemd.
Door consumenten een wettelijk recht op software- en beveiligingsupdates te geven wil het kabinet ervoor zorgen dat zij langer ondersteuning krijgen van fabrikanten en ontwikkelaars. Momenteel bestaat zo'n verplichting niet, waardoor het verzorgen van updates veel verschilt. Zeker Android-telefoons worden vaak maar beperkt van updates voorzien.
De updateplicht geldt voor voor apparaten die met het internet kunnen worden aangesloten of online diensten. Eerder was al duidelijk dat slimme apparaten als smartphones, slimme tv's, babyfoons, digitale horloges en smart printers er onder vallen. Duidelijk is nu dat ook apps voor slimme internetdiensten of games er onder vallen.
Consumentenbond
De updateplicht was eind vorig jaar al aangekondigd door het kabinet en komt mede tot stand door een jarenlange lobby van de Consumentenbond. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) zorgt een gebrek aan updates ervoor dat slimme apparaten of diensten minder goed werken of gewoon onveilig worden.
,,Ik wil dat consumenten en ondernemers zichzelf beter beschermen tegen internetcriminelen,” stelt de bewindsvrouw. Alleen meer bewustzijn en updates daadwerkelijk installeren noemt ze onvoldoende. ,,Daarom gaat het kabinet nu wettelijk regelen dat verkopers verplicht worden om deze updates te verstrekken zolang je dat als consument mag verwachten.”
Het recht op updates lijkt volgens het kabinet op de wijze zoals je nu ook garantie op een aankoop ontvangt. De exacte termijn dat fabrikanten updates moeten verzorgen wordt daarbij bewust niet vastgelegd. ,,Hoe duurder het product, hoe langer de termijn van verplichte updates.”
Omkering bewijslast
Behalve het recht op updates gaat de consument er op nog een punt op vooruit: de duur van de zogeheten omkering van de bewijslast wordt verlengd van zes maanden naar één jaar. Krijgt iemand binnen een jaar een probleem met zijn of haar nieuw gekochte smartphone dan moet de verkoper aantonen dat de smartphone bij levering in orde was en de consument het probleem heeft veroorzaakt. De consument hoeft dat niet te doen. Hiermee staat de koper veel sterker.
Bekijk hieronder onze meest bekeken video's van dit moment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Een paprika print je niet, die teel je
EINDHOVEN - Een paprika uit de 3D printer, metalen gereedschap gevormd uit poeder, een geprinte medicijnpil of - ja echt, in Meerhoven staat er een - een betongeprint huis. De 3D printer lijkt het antwoord op alles, maar is dat ook zo? Hoe ‘printbaar’ is de toekomst? Drie deskundigen aan het woord. -
PREMIUMmet video
Nerds zoeken vrouwen om mee te spelen: ‘Op Magic-avonden komen bijna alleen mannen af’
Bloeddorstige vuurspuwende draken, huiveringwekkende kerkers en toverachtige landschappen. Het strategische kaartspel Magic: the Gathering is al bijna 30 jaar een wereldwijd succes bij echte nerds. Van de 40 miljoen spelers zijn verreweg de meesten man. ,,De vrouwen blijven nog weg. Daar hopen we verandering in te brengen.” -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Ineens een ‘corona-app’ op je telefoon na een update? Zo zit het écht
Misschien is het je al opgevallen: Apple en Google hebben een update rond corona-apps doorgevoerd. Iedereen die het besturingssysteem van zijn of haar iPhone of Android-toestel bijwerkt, ziet nu in de instellingen de optie ‘blootstelling aan Covid-19' staan. Over de update is de afgelopen dagen enige ophef ontstaan, want worden we met deze nieuwe software nu meteen gevolgd? -
WhatsApp start met bewegende stickers
WhatsApp krijgt een functie voor geanimeerde stickers in zijn apps. Testgebruikers die de laatste update draaien kunnen de geanimeerde stickers zien. Later komen er mogelijkheden om stickerpakketten van derde partijen te importeren.
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VS loven beloning tot 10 miljoen dollar uit voor aanhouding Russische NotPetya-hackers
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag een beloning tot 10 miljoen dollar (bijna 9,4 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers. Deze zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de gijzelsoftware NotPetya hebben verspreid.