Volledig scherm
© Ernesta Verburg

Kattenliefhebbers kunnen nu een dna-test afnemen voor hun huistijger

Het is geen grap. Sinds kort is het mogelijk om een dna-test af te laten nemen bij jouw huiskat. Met de BasePaws Catkit kunnen katteneigenaren erachter komen hoe het nou zit met Felix’ stamboom, genetische eigenschappen en gezondheid.

Het proces is - volgens het bedrijf - bijzonder simpel. De katteneigenaar neemt via een plakband een aantal haren van het dier af en stuurt die op naar het bedrijf. Dat monster wordt bekeken en geanalyseerd, waarna na enkele maanden een profiel wordt opgesteld met alle informatie over de geteste huiskat. De gegevens zijn online beschikbaar op de website van Basepaws.

De resultaten tonen bijvoorbeeld de stamboom van de kat. Kattenrassen zijn meestal niet puur, maar opgebouwd uit verschillende rassen. Basepaws kan momenteel 26 kattenrassen onderscheiden. Dat kunnen bijvoorbeeld ook wilde rassen zijn, zoals een sneeuwpanter of zelfs een bergkat, zoals een puma. Dus mocht je kater afstammen van zo’n indrukwekkend roofdier, dan kun je het nu ook echt bewijzen.

Ziektes

De stamboom is stap 1. Later in het proces, als er meer onderzoek is verricht naar het dna van de kat, zal het mogelijk zijn om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Denk aan genetische ziekten zoals allergie of astma, maar ook adviezen voor de eetpatronen van de viervoeter. Zo kan er een gespecialiseerd voedselpatroon gemaakt worden voor Felix.

Nou moeten we dit allemaal met een korreltje zout nemen. Het is niet bewezen dat het allemaal werkt. En hoeveel nut het nou echt heeft om alles te weten over de poes, ligt aan het baasje zelf. De Basepaws Catkit kost 95 euro.

Zo'n huis-tuin-en keuken dna-test bestond wel al een tijdje. De bedrijven 23andMe en MyHeritage verkopen dna-testjes voor personen. Uit de resultaten tekenen ze een uitgebreid profiel op en geven ze bijvoorbeeld aan uit welke landen jouw dna komt. 23andMe kwam laatst nog wel in opspraak omdat ze dna-profielen verkocht aan derden voor onderzoek. 

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.