Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © AFP

Laat je apps niet meegluren

Waar vind je een goedkoop hotel? Hoe laat gaat de trein? Dreigen er buien of blijft het droog? De service-apps op je telefoon zijn reuze handig, maar ze verzamelen ook informatie over jou. Ze weten vaak precies wat je uitspookt. Daar kun je een stokje voor steken.

De helft van alle Nederlanders voelt zich volgens onderzoek van beveiligingsbedrijf Kaspersky ongemakkelijk bij het delen van zijn locatiegegevens met tal van websites en apps. Aan de ene kant helpt het je aan nuttige informatie, zoals pompstations, hotels of restaurants in de buurt, of de verkeerssituatie op je route. Maar andersom weten die apps ook altijd waar je bent, of bent geweest. 37 procent van de ondervraagden vreest opgespoord te worden met behulp van die locatiedata.

  1. Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemeester liet zich vangen

    Deze slimme camera flitst 1300 euro aan boetes per uur, zelfs de burgemees­ter liet zich vangen

    Een camera met kentekenherkenning in het Belgische Brugge heeft het voorbije jaar voor 437.000 euro aan boetes bij elkaar geflitst, omgerekend zo'n 1300 euro per uur. De burgemeester van Brugge, die zelf ook geflitst werd bij het ongeoorloofd inrijden van de straat waar de camera boven hangt, denkt dat er snel gekeken moet worden naar betere manieren om automobilisten te waarschuwen voor het inrijverbod.