Volledig scherm
© Jean-Pierre Jans

Lachen naar het sensortje: de vier beste fullframe camera's getest

Voor jou getestFotografen van alle niveaus kiezen steeds vaker voor een spiegelloze systeem- camera. Zelfs het aanbod aan fullframe modellen - met grote sensoren - groeit. Logisch, gezien de voordelen.

Jarenlang gold een digitale spiegelreflexcamera als de heilige graal onder fotografen. Van Trevifontein tot Atacamawoestijn; bij toeristische trekpleisters wereldwijd hoorde je de ingebouwde spiegels klepperen als opgefokte ooievaars.

De laatste jaren begint de overmacht van de spiegelreflex echter te verstommen, weet Jeroen Horlings, fotografie-expert van techsite Tweakers. Natuurlijk deels door de opmars van smartphones en actiecamera’s als GoPro. Maar ook geven fotografen van alle niveaus steeds vaker de voorkeur aan systeemcamera’s.

,,Een systeemcamera heeft geen spiegel, maar wel wisselbare lenzen’’, zegt Horlings. ,,De autofocus en beeldweergave door de elektronische zoeker - taken die voorheen aan de spiegel waren voorbehouden - zijn overgenomen door een sensor.’’ Zo’n sensor kun je bovenal zien als het elektronische equivalent van de ouderwetse film; het stukje hardware dat licht opvangt en omzet in afbeeldingen.

Salvo

Jeroen Horlings (44)
Test voor Tweakers van actiecamera’s tot zoomlenzen.
Volledig scherm
Jeroen Horlings (44) Test voor Tweakers van actiecamera’s tot zoomlenzen. © Jean-Pierre Jans

Door de afwezigheid van een spiegel kunnen systeemcamera’s in een compactere behuizing en zonder luidruchtig geklepper foto’s nemen. Maar de spiegelloosheid heeft ook een waslijst aan technische voordelen, legt Horlings uit. Tijdens een burst - een rap salvo van meerdere foto’s per seconde - kan een systeemcamera sneller schieten dan Lucky Luke, simpelweg omdat er geen spiegel meer op en neer hoeft te klappen. Het betekent eveneens dat je geen last hebt van hinderlijke black-outs - waarbij het beeld heel even zwart wordt - en je die sprintende cheeta op safari dus geen microseconde uit het oog hoeft te verliezen.

Systeemcamera’s zijn ook een kei in oogautofocus, de stand waarin je toestel automatisch scherpstelt op de ogen van je onderwerp. Waarbij zelfs de voorkeur kan worden gegeven aan bekende gezichten, zodat ie in een branding vol badgangers haarfijn de ogen van jouw kroost herkent.

Ook filmers worden op hun wenken bediend. Waar je bij een spiegelreflex tijdens het filmen enkel op het schermpje kunt meekijken omdat de opgeklapte spiegel in de weg zit -vooral bij fel zomerlicht een notoire ergernis - tuur je in een systeemcamera lekker door de zoeker.

Quote

Vanwege het bijbehoren­de segment van forse, lichtster­ke lenzen bungelt er wel weer een flink apparaat op je buik

Hoewel de eerste systeemcamera’s al in 2008 op de markt werden gebracht, waren veel fabrikanten aanvankelijk terughoudend. Dat zelfs grote jongens als Nikon en Canon er nu een zonnige toekomst in zien, blijkt wel uit het groeiende aanbod aan zogeheten fullframe modellen. ,,Een vrij historische ontwikkeling’’, vindt Horlings. ,,Fullframe camera’s hebben grotere sensoren en dat biedt veel voordelen.’’

Waar de kleinere sensoren van andere camera’s een uitsnede maken van het opgevangen beeld, kampt een fullframe model niet met deze zogeheten cropfactor. De grote sensoren weten ook meer licht op te vangen; ideaal voor heldere, haarscherpe foto’s wanneer je barbecuefeestje tot in de donkere uurtjes doorgaat.

Bovendien kunnen ze nog beter uit de voeten met scherptediepte, de geliefde fotografentruc waarbij het centrale onderwerp op je vakantiekiek haarscherp is en de rest bewust onscherp. Vanwege het bijbehorende segment van forse, lichtsterke lenzen bungelt er in veel gevallen wel weer een flink apparaat op je buik.

Details

Horlings vergeleek vier fullframe systeemcamera’s die ondanks hun prijskaartje van 1799 tot 2499 euro nog tot het betaalbare segment gerekend mogen worden. Hoewel alle vier globaal dezelfde prestaties leveren, zijn er enorme verschillen als we naar de details kijken. Kort door de bocht zou je kunnen stellen dat de Nikon Z6 de beste body heeft, de Canon EOS R het beste scherm, de Panasonic Lumix S1 de beste zoeker en videomogelijkheden en de Sony A7 III de beste autofocus.

Onderaan de streep is die laatste volgens Horlings de winnaar. Ook omdat Sony jaren geleden al heil zag in (fullframe) systeemcamera’s en kan leunen op zijn sterkste troef: een zeer uitgebreid lensaanbod.

De volledige testresultaten lees je op tweakers.net

De uitslag

Sony A7 III
Cijfer: 9
vanaf €1.979
+ Zeer uitgebreid lens- aanbod.
+ Uitstekende gezichtsherkenning en oogautofocus.
+ Compact apparaat.

- Ligt met forsere lenzen minder fijn in de hand. Ook priegelknopjes.
- Onoverzichtelijk menu met een wirwar aan tabbladen.

Nikon Z6 
Cijfer: 8-
vanaf €1.799
+ Een compacte body met prima grip.
+ Compacte en relatief betaalbare lenzen; al ontbreken de meer professionele objectieven.
+ Overzichtelijk, herkenbaar.

- Biedt enkel ruimte aan professionele xqd-kaarten.
- Zeer beperkt lensaanbod.

Panasonic Lumix S1
Cijfer: 8,5
vanaf €2.499
+ Goede stabilisatie: zonder statief een haarscherpe foto schieten met 1 seconde sluitertijd.
+ Twee ingangen: voor een gangbare sd- en een professionele xqd-kaart.
+ Beste videomogelijkheden: ondersteunt als enige 4k60.

- Een joekel qua formaat en met 900 gram uitzonderlijk zwaar.
- Nog een beperkt lensaanbod.

Canon EOS R
Cijfer: 7,5
vanaf €2.349
+ Enige met kantelscherm dat uitklapbaar is. Ideaal voor vloggers en filmers.
+ Het lensaanbod groeit rap.

- Minst rijk uitgeruste body; onder meer geen draaiwiel en joystick aan de achterzijde.
- Cropt het beeld bij video’s in 4k.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.