Volledig scherm

Man tapt voor duizenden euro’s aan elektriciteit af om zijn bitcoincomputers te laten draaien

Een 36-jarige man wordt vervolgd voor het illegaal aftappen van maar liefst 3000 euro aan elektriciteit per maand in een gebouw in het Belgische Oostduinkerke. Hier had hij een kamer vol zware bitcoincomputers staan. Hij riskeert 6 maanden cel.

De feiten dateren al van 2017 maar kwamen vrijdagmorgen voor de Belgische rechtbank. Tijdens routineonderhoud in het flatgebouw had een onderhoudsploeg van de netbeheerder de ontdekking gedaan. Toen ze de hoofdschakelaar van de elektriciteit af hadden gezet, hoorden ze boven namelijk nog elektrische apparaten draaien. ,,Toen ze gingen kijken bleek hier een volledige kamer te zijn uitgerust met zware computers om bitcoin te mijnen”, sprak de procureur op het proces. 

Op zich niets strafbaars. Wereldwijd verwerken duizenden zware bitcoincomputers de klok rond algoritmes van bitcointransacties. De computer die de versleuteling het eerst breekt en de transactie laat doorgaan, wint en wordt daarvoor uitbetaald in bitcoins. Hoe zwaarder de computer, hoe meer kans op winst.

Extreem elektriciteitsverbruik

,,Maar het elektriciteitsverbruik van de computers is gigantisch. Daarom is het mijnen van bitcoins in België niet meer rendabel vanwege de hoge elektriciteitskosten. De verdachte had echter een schakelaar geïnstalleerd van liefst 160 ampère om de computers draaiende te houden, terwijl dat voor een gewoon gebouw een schakelaar van 40 ampère is. Het elektriciteitsverbruik was daardoor extreem hoog. De Belgische politie berekende dat hij voor 3000 euro stroom per maand aftapte”, aldus de procureur.

De beklaagde, een Iraanse Belg, verhuisde na de huiszoeking richting Brussel en kwam niet opdagen tijdens het proces. Zijn zware apparatuur werd in beslag genomen en het openbaar ministerie eist 6 maanden cel en een geldboete. De procureur merkte op dat hij al voor verkeersovertredingen en drugs veroordeeld was. Het vonnis wordt uitgesproken op 8 november.