Marsha wil met klapmobiel afkicken van smartphone: ‘Deze verslaving maakt niet gelukkig’
Bijna vier uur per dag staarde ze naar het mini-scherm van haar telefoon, totdat Marsha Pinedo eind 2021 besloot dat het genoeg was. Het roer ging om, haar iPhone uit. In 2022 hoopt ze haar internetgebruik drastisch terug te dringen en anderen te inspireren hetzelfde te doen. Nu al met succes, want velen delen haar wens, zo blijkt op LinkedIn. “Het wordt tijd dat we ons eigen gedrag onder de loep nemen.”
Een continue stroom aan notificaties beantwoorden en de meest random dingen googlen: om de haverklap greep Marsha naar haar smartphone – net als het gros van de volwassen Nederlanders. “Of je nou over straat loopt of in het openbaar vervoer zit: zoveel mensen staren naar hun smartphone. Eigenlijk hebben we ‘m altijd binnen handbereik”, zo stelt Marsha. “En daar maken we gretig gebruik van.”
Toch zijn die dagelijkse, inmiddels doodnormale straatbeelden voor haar niet de aanleiding om drastisch af te kicken. Haar recente reis naar Nepal wel. “Mensen zijn daar helemaal niet met hun telefoon bezig. Dat vond ik zo verfrissend. Tijdens gesprekken kijken ze elkaar in de ogen, kinderen spelen massaal buiten. Het boeit ze niet hoe anderen hun leven leven. Er is daar zoveel rijkdom in contact.”
“Daardoor kwam echt het besef: wij zijn verslaafd aan iets wat ons helemaal niet gelukkig maakt”, gaat Marsha verder. Ook zijzelf. “Ik merk dat ik veel tijd besteed aan dingen die ik eigenlijk heel onbelangrijk vind. Uit verveling pak ik continu mijn telefoon, vaak niet bewust.” Tot haar eigen, grote ergernis. “Ik vind het gewoon echt geen mooie eigenschap.”
Afkicken
2022 wordt voor Marsha dan ook het jaar waarin ze wil gaan afkicken. “Ik besloot voor mezelf: ik wil dit niet meer. Ik wil mijn prikkels verminderen en meer in het moment zijn.” Haar laatste aankoop van 2021 is een ouderwets klapmobieltje en een duo-simkaart, waardoor je op twee telefoons op hetzelfde nummer bereikbaar bent. Sinds anderhalve week gebruikt ze grotendeels het mobieltje, in plaats van haar smartphone. Al betekent dat niet dat ze haar iPhone op dit moment de deur uit doet.
“Ik ga het niet rigoureus doen. Ik moet nog uitzoeken wat voor mij werkt. Het belangrijkste voor nu vind ik dat ik een aantal uren per dag geen internet tot mijn beschikking heb, en dus ook niet in de verleiding kom. Als ik wandel, boodschappen doe of ergens op bezoek ga, heb ik geen smartphone meer bij me. Ik kan oprecht zeggen dat het een heel andere ervaring is.” Maar op veel vlakken is het ook weer wennen, verzekert ze. “Als je bijvoorbeeld wil parkeren, maar dat alleen nog digitaal kan. Ik zie het als een leuk onderzoek.”
Ook als Marsha thuis is, blijft haar smartphone zoveel mogelijk in de la. “Ik beantwoord één keer per dag mijn WhatsApp-berichten. En dat doe ik dan vaak via mijn laptop. Dat werkt voor mij goed, want die pak je toch minder snel. Ook e-mail en social media doe ik via mijn laptop. Ik heb een doel, maar ga niet doorslaan.”
Onderzoek
Om anderen te inspireren, deelt Marsha haar doel op LinkedIn. Een post die ze dus schrijft vanachter haar laptop. “Dan zijn er natuurlijk meteen mensen die zeggen dat ik (weer) op social media zit. Maar dat jezelf verbieden is dus ook helemaal niet het doel.” De meeste reacties onder haar post komen echter van mensen die enthousiast zijn over haar project. “Heel veel mensen herkennen het. En dat is ook niet gek, want ik denk dat het grootste gedeelte van de volwassenen, en misschien ook wel kinderen vanaf twaalf jaar, verslaafd is aan hun smartphone. Het wordt tijd dat we ons eigen gedrag in alle kwetsbaarheid onder de loep nemen.”
Marsha is er naar eigen zeggen van overtuigd dat ook wij weer een maatschappij kunnen creëren die iets meer lijkt op die in Nepal. “Dat je bij de tandarts zit, en gewoon om je heen kijkt. Weer contact maakt met elkaar. In wezen is dat waar mensen behoefte aan hebben. Je kan mij niet vertellen dat iemand het fijn vindt als iedereen op z’n telefoon zit. Dat blijft toch een beetje triest en eenzaam.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dansend Utrechts ok-team gaat viral: ‘We doen alles voor kinderen die het eng vinden’
Vorige week stonden ze dansend in de ok, nu met bijna een miljoen views op LinkedIn: het ok-team van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht trekt steevast alles uit de kast om kleine patiënten op hun gemak te stellen alvorens hen onder narcose te brengen. Toen dat voor een kind de welbekende hoofd-schouders-knie-en-teen-dans bleek te zijn, twijfelden de ok-medewerkers geen seconde, en werd het simpele dansje ingezet. Op LinkedIn gaat de video giga-viral. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Niels vindt anoniem pakketje kleding ‘voor wie het nodig heeft’: ‘Zo mooi belangeloos’
Tijdens een wandeling in zijn pauze doet de Arnhemse Niels Borgonjen een opmerkelijke vondst. In eerste instantie loopt hij eraan voorbij, maar uit nieuwsgierigheid keert hij toch terug, om te kijken wat dat geheimzinnige pakketje op dat verlaten bankje daar doet. Wat hij aantreft ontroert hem: het is een plastic zak gevuld met dikke sokken, een muts, sweater en handschoenen. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Hier moet je op letten als je op zoek bent naar een goede smartwatch
Smartwatches worden steeds populairder en het aanbod wordt steeds groter. Maar welke smartwatch past nu het best bij je?
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
Facebook is een jaar later nog gratis: gaat de app nog geld kosten?
Moet je straks geld betalen om Facebook te gebruiken? Dat dreigende scenario leek vorig jaar ineens reëel, toen de app gebruikers vroeg om zogenoemde trackers toe te staan ‘om ons gratis te houden’. -
PREMIUMOverzicht
Datingapps enkel voor de elite of hoger opgeleiden: de wereld van online daten
Wellicht heeft je relatie covid niet overleefd of durf je nu pas weer volop te daten. Alleen: hoe moest dat ook alweer, flirten? Op datingapps kun je je skills verbeteren. We zetten de bekendsten op een rijtje.