Volledig scherm
Amazon Alexa © Tweakers

Medewerkers Amazon kunnen locatie Alexa-gebruikers achterhalen

Medewerkers van Amazon die verantwoordelijk zijn voor de verbetering van spraakassistent Alexa, hebben toegang tot de locatiegegevens van gebruikers.  

Dat meldt persbureau Bloomberg, op basis van de uitspraken van vijf anonieme Amazon-medewerkers. Eerder werd al duidelijk dat personeelsleden zo’n duizend opnames per dag luisteren, ter verbetering van de dienst. Gebruikers hadden hier geen weet van. Nu blijkt ook dat een aantal van deze medewerkers toegang kreeg tot nauwkeurige locatiedata, waarmee het adres van gebruikers gemakkelijk te achterhalen zou zijn. 

Deze maand zei Amazon nog dat medewerkers nooit direct toegang hebben tot informatie die kan leiden naar de identificatie van een persoon, maar daar komt het bedrijf nu op terug. Medewerkers zouden slechts zeer beperkt toegang hebben tot deze informatie en die enkel gebruiken voor het verbeteren van Alexa. 

De personeelsleden verbeteren Alexa door naar spraakopdrachten te luisteren die de slimme praatpaal niet begreep. Daarbij hebben medewerkers niet alleen toegang tot locatiegegevens, maar krijgen zij ook van alles te horen, van mensen die vals zingen in de douche tot geluiden die wijzen op aanranding en kinderen die om hulp schreeuwen. Amazon grijpt in zulke situaties niet in, omdat het bedrijf het volgens de medewerkers niet als zijn taak ziet om dat te doen.

Geen aanwijzingen voor gebruik

Inmiddels is de gevoelige data beter afgeschermd en nog maar toegankelijk voor een kleine groep medewerkers. Of de gegevens ook daadwerkelijk gebruikt zijn om de locatie van één of meer gebruikers te achterhalen is niet duidelijk. Op dit moment zijn daar geen aanwijzingen voor.