Volledig scherm
© AP

‘Medewerkers Google die protest organiseerden werden uit functie gezet’

Werknemers van Google zouden zijn tegengewerkt omdat ze hielpen een protest tegen het bedrijf te organiseren in november. Meredith Whittaker van Google Open Research en Claire Stapleton, een marketingmanager van YouTube, kregen beide te horen dat ze deels van hun functie zouden worden afgehaald.

Whittaker was werkzaam onder meer voor de ethische commissie voor kunstmatige intelligentie. Vanuit Google zou ze te horen hebben gekregen dat, als ze bij het bedrijf wilde blijven werken, ze zich niet meer met die ethische commissie mocht bemoeien, schrijft Wired.

Ziekteverlof

Stapleton, die al twaalf jaar werkt bij Google, kreeg twee maanden na het protest te horen dat ze haar positie als marketingmanager gedag kon zeggen en een andere functie zou gaan bekleden binnen het bedrijf. Toen ze in verzet kwam en hierover contact opnam met de personeelsafdeling werd haar gevraagd ziekteverlof op te nemen. Pas toen ze een advocaat in de arm nam, werd het besluit van Google teruggedraaid.

,,Mijn baan is dan wel veiliggesteld, maar er heerst een vijandige sfeer en ik denk er dagelijks over om ontslag te nemen”, schrijft Stapleton in een interne mail.

Quote

Er heerst een vijandige sfeer en ik denk er dagelijks over om ontslag te nemen

Claire Stapleton, Medewerkster Google

Duizenden medewerkers straat op

Zeven medewerkers, waaronder dus Whittaker en Stapleton, van Google organiseerden in november van afgelopen jaar wereldwijd een wilde staking. Daarbij verlieten 20.000 medewerkers hun kantoor en gingen de straat op uit protest tegen de manier waarop het bedrijf meldingen van seksuele intimidatie afhandelt.

In een reactie tegen Wired zegt Google de twee medewerksters niet uit hun functie te hebben gezet. ,,Medewerkers krijgen wel vaker te maken met veranderingen in hun taken, om de veranderlijke behoeften van het bedrijf bij te houden. Hier was geen sprake van opzettelijke tegenwerking.”