Volledig scherm
© REUTERS

‘Medewerkers Microsoft luisteren naar Xbox-audio van kinderen sinds 2014'

Medewerkers van bedrijven die samenwerken met Microsoft luisteren al jarenlang naar audio die de Xbox opnam via de Kinect-accessoire. Dat claimt techsite Motherboard op basis van interviews met zulke medewerkers.

Een meerderheid van die audio was van kinderen, blijkt uit het artikel van Motherboard. Zij vroegen bijvoorbeeld om bepaalde Minecraft-skins of om alle games gratis te kunnen downloaden. Aanvankelijk zaten er ook veel audiofragmenten tussen van mensen die geen stemcommando wilde geven en bijvoorbeeld midden in een game zaten.

Microsoft maakt sinds deze maand duidelijk dat mensen luisteren naar audio van zijn spraakdiensten om de software te verbeteren, maar daaruit werd niet duidelijk dat het ook al gebeurde bij Kinect. Ook is er een site om opgenomen audio te verwijderen. Het luisteren van audiofragmenten gebeurt sinds 2014.

Het luisteren van fragmenten om een spraakassistent te verbeteren gebeurt bij alle grote bedrijven: Siri van Apple, Alexa van Amazon en Assistant van Google. Alle bedrijven zijn vanwege de ophef gestopt met het mensen laten luisteren naar opnames, in elk geval tijdelijk. Bij het luisteren naar opnames beoordelen medewerkers of de spraakassistent de persoon juist heeft gehoord en juist heeft geantwoord. Met die informatie willen de bedrijven de spraakassistent verbeteren. Geen van de bedrijven maakte dat duidelijk in de voorwaarden.

  1. Ernstig beveiligingslek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Ernstig beveili­gings­lek in Internet Explorer: Microsoft komt pas volgende maand met oplossing

    Technologiereus Microsoft heeft vandaag toegegeven dat er een ernstig beveiligingslek zit in de jongste versies van de eigen browser Internet Explorer. Het bedrijf erkent dat er een softewarefoutje in het programma is geslopen dat komt bij Windows 7 en latere edities. Hoewel hackers door het lekje computergebuikers kunnen misleiden met spontaan openende websites en gevaarlijke e-maillinkjes, zegt Microsoft pas begin volgende maand met een oplossing te zullen komen.