Smartphonetest
Volledig scherm
Smartphonetest © Hardware.Info

Met deze betaalbare smartphones schiet je de beste foto's

Met een toptelefoon van Huawei, Apple of Samsung schiet je al snel een mooi kiekje, maar daar betaal je ook de hoofdprijs voor. Toch kun je ook prima foto's maken met een redelijker geprijsd model. Wij zochten uit welke keuzes slim zijn.

Fotografeer je graag buiten, dan zullen de kiekjes van een model uit het middensegment die van een luxere smartphone niet eens veel ontlopen. Naarmate de lichtomstandigheden lastiger worden – een groot verschil tussen donker en licht of überhaupt weinig licht, zoals bij nachtfotografie – worden de verschillen tussen betere en minder goede camera’s duidelijker zichtbaar.

Lees de gehele test inclusief foto's en statistieken op Hardware.Info

De afgelopen jaren zijn er op softwaregebied grote stappen gezet. Moderne topsmartphones ‘rekenen’ verschillende plaatjes aan elkaar tot één optimale foto, iets wat ook wel computational photography wordt genoemd.

Zo kunnen de telefoons objecten en gelaagdheid in foto’s herkennen, waarbij voor iedere laag een andere belichting wordt gebruikt en kleuren en ruisreductie worden aangepast. Niet alle smartphonefabrikanten zijn op dat gebied even ver en geavanceerde algoritmes kunnen voor een toestel uit het middensegment te zwaar zijn en dus niet goed werken.

De toppers

Maar met een smartphone uit het middensegment kun je prima foto’s maken. Al moet je voor dit bedrag beter opletten welk toestel je precies koopt. Waar je van iedere topsmartphone een dito plaatje mag verwachten, produceert niet ieder toestel uit het middensegment de mooiste foto’s. Fabrikanten moeten voor dit soort bedragen immers keuzes maken.

Onze keuze valt op twee modellen, die bijzonder goed uit de test komen. 

Galaxy A7 (270 euro)

Nachtfoto met de Galaxy A7
Volledig scherm
Nachtfoto met de Galaxy A7 © Hardware.Info

De Galaxy A7 is de voorganger van de nieuwere Galaxy A8, maar is wat ons betreft nog altijd het meeste waard. Hoewel de Galaxy A8 de A7 op het vlak van het detailniveau voorbijstreeft, is de A7 niet alleen een stuk goedkoper, maar ook nog veelzijdiger dankzij zijn aparte groothoekcamera, terwijl de A8 het met slechts één achtercamera moet stellen. Om dat prijsverschil en de betere functionaliteit raden we dan ook de A7 aan.

Moto G7 Plus (270 euro)

De Moto G7 Plus heeft een camerasysteem dat op alle vlakken voldoende tot goed scoort, van de software tot de fotokwaliteit, de video-opnames en de selfiecamera. Vergeleken met de Samsung heeft de Moto de beste hoofdcamera. De Moto G7 Plus biedt, mede dankzij zijn hogere sensorresolutie, de beste detailweergave. Wel hebben de foto’s van de G7 Plus standaard een beetje extra verscherping, zij het niet genoeg om wat ons betreft echt storend te worden. Een echte aanrader voor de hobbyfotograaf dus.

Nachtfoto Moto G7
Volledig scherm
Nachtfoto Moto G7 © Hardware.Info
  1. Ongelooflijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Ongeloof­lijk toeval: vermiste man na 2 jaar herenigd met gezin dankzij TikTok

    Een man uit India is door een ongelooflijk toeval weer met zijn gezin herenigd na een vermissing van ruim twee jaar. De vader van vijf kinderen raakte door een trieste samenloop van omstandigheden de weg naar huis kwijt en kwam bijna 2000 kilometer verderop terecht. Geheel per toeval werd de man herkend op een filmpje uitgezonden op video-app Tiktok. ,,We barsten allebei in tranen uit toen we elkaar voor het eerst zagen.”