Volledig scherm
Cleansebot © Cleansebot

Met deze robot dood je gemakkelijk alle bacteriën in dat vieze hotelbed

KickstarterStart-ups houden van crowdfunding. En wij houden van de futuristische en gekke producten die de start-ups ontwikkelen. Elke week bekijken we nieuwe producten op verschillende crowdfund-platforms. Of deze producten ooit op de markt komen is nooit zeker, maar dromen mag natuurlijk altijd. Deze week: de Cleansebot.

Stel je voor: een klein, cirkelvormig robotje dat speciaal voor jou alle bacteriën doodt met behulp van UV-C-lampen. Dat betekent dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over een vies hotelbed. Vandaar dat de makers hun pijlen vooral richten op reizigers.

Het concept is simpel. Door middel van UVC-lampen - die volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken 99 procent van alle bacteriën doden - reinigt het apparaat binnen een half uur het gehele bed. De robot maakt autonoom een reis langs alle hoekjes van het bed. Daarnaast is het mogelijk om met een soort band handmatig allerlei oppervlakken te reinigen. Denk aan föhns, smartphone-schermen en snijplanken.

Misleiding

Een beetje misleidend is de campagne wel. Het promofilmpje toont enthousiast hoe het apparaatje in een paar seconden een heel bed schoonmaakt en steriel achterlaat. In werkelijkheid moet UV-C-licht minimaal dertig seconden op de bacteriën gericht zijn. De makers stellen dan ook in de beschrijving dat het wel een half uur duurt voordat een flink bed is opgeschoond. 

Voor één Cleansebot betaal je nu 99 dollar (87 euro). In de toekomst loopt de prijs op naar waarschijnlijk 259 dollar (228 euro). Het project heeft tot nu toe 182.000 euro opgehaald. Naar verwachting wordt dat nog veel meer. 

Vorige week behandelden we de Smartmok. Wil je niet zelf investeren in een Cleansebot? Bekijk dan hieronder de goedkoopste robotstofzuigers.