Surface Ne.
Volledig scherm
Surface Ne. © Microsoft

Microsoft gaat (weer) mobiel met uitklapbare smartphone met twee schermen

Microsoft heeft voor het eerst in jaren weer een nieuwe mobiele telefoon aangekondigd. Het gaat om de Surface Duo, een uitklapbare telefoon die bestaat uit twee schermen. Die moet voor het einde van volgend jaar in de winkel liggen.

Kenners zien in de aankondiging een belangrijke stap van Microsoft. Topman Satya Nadella besloot in 2016 nog om Microsoft terug te trekken uit de markt voor mobiele telefoons. Vervolgens zei het techbedrijf herhaaldelijk alleen nog een terugkeer naar die markt te overwegen als het echt met iets nieuws kon komen.

Wat de telefoon precies allemaal kan, is nog niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de Surface Duo op besturingssysteem Android van rivaal Google zal draaien. Dat is opvallend, want dat heeft Microsoft altijd geweigerd. 

Het is de eerste smartphone van Microsoft sinds de release van de Lumia 650 in 2016. Ten tijde van de overname van Nokia’s telefoontak bracht de Finse fabrikant onder de naam Nokia X al Android-telefoons uit, maar zonder Googlediensten. Het is de eerste keer dat er een mobiel apparaat verschijnt in de Surface-lijn van Microsoft.

Surface Neo

Microsoft heeft tegelijk nog meer nieuwe producten aangekondigd, waaronder een nieuwe Surface Neo-laptop. Die heeft ook twee schermen en kan net als de nieuwe smartphone als een soort boek geopend worden.

De tablet is te combineren met een compact bluetooth-toetsenbord dat op een van de twee schermen te leggen is om het apparaat als laptop met tactiel keyboard te kunnen gebruiken. Daarbij kan het onderliggende scherm als trackpad dienen of als tweede scherm, voor toepassingen als video of voor visuele toetsenbordopties zoals emoji‘s of gifjes. De bevestiging is magnetisch en ook is het toetsenbord magnetisch aan de achterkant weg te stoppen. Verder is er een dunne stylus aanwezig, die is magnetisch aan de achterkant te bevestigen.