Volledig scherm
© AFP

Microsoft weigert software met gezichtsherkennings te verkopen aan politie

Microsoft heeft geweigerd gezichtsherkenningssoftware te verkopen aan de politie in het Amerikaanse Californië. Zij was van plan het systeem te gebruiken voor bodycams en camera's op politieauto’s. Volgens Microsoft zou dat er echter toe kunnen leiden dat vrouwen en minderheden buitenproportioneel vaak onschuldig worden aangehouden.

Het systeem zou verschillende vrouwen en minderheden namelijk minder goed uit elkaar kunnen houden, omdat het voornamelijk wordt getraind met foto's van witte mannen. Volgens persbureau Reuters blijkt uit verschillende onderzoeken dat systemen met kunstmatige intelligentie vaker fouten maken met het identificeren van vrouwen en minderheden.

,,Altijd als ze (de politie, red.) iemand stoppen, willen ze een gezichtsscan doen’’, zegt Brad Smith, president bij Microsoft. Die scan wordt dan door een database met verdachten gehaald. Maar Smith verwachtte veel onjuiste uitkomsten. ,,We hebben ze verteld dat deze technologie niet was waar ze naar op zoek zijn.’’

Vrijheden van burgers

De topman deed zijn uitspraken tijdens een conferentie op de Stanford University. Hij zei ook dat Microsoft de software heeft geweigerd te installeren op een cameranetwerk van een onbekende hoofdstad. Volgens de Microsoft-topman zou het fundamentele vrijheden van de burgers in die stad in gevaar kunnen brengen. Smith wilde niet zeggen om welke stad het gaat.

Het nee-verkopen aan deze instanties betekent niet dat Microsoft helemaal niet aan overheidsinstellingen verkoopt. Aan een Amerikaanse gevangenis verkocht Microsoft wel haar intelligente software. De overweging daar was dat een gevangenis een afgesloten gebied is en dat het juist de veiligheid zou vergroten.

  1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
    Recensie

    Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

    Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.