Volledig scherm
© EPA

Nederland zoekt veel meer naar webcams en vriezers door coronavirus

Mensen zijn massaal op zoek naar producten om ons landelijke ‘social distancing’ een stukje gemakkelijker te maken. Onder meer webcams en dockingstations zijn afgelopen dagen veel populairder geworden onder gebruikers van de Tweakers Pricewatch, waar mensen de prijsverschillen van producten tussen verschillende webwinkels kunnen opzoeken. 

Webcams behoren tot de grote uitschieters. Ten opzichte van een gemiddelde dag tussen 1 januari en 1 maart van dit jaar waren er zondag 34 keer meer kliks op producten in deze categorie. De oorzaak lijkt te liggen in dat veel mensen vanaf maandag thuis moeten werken en voor video-overleg gebruik willen maken van een camera.  Het thuiswerken is nodig om de verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan.

Behalve webcams zijn er meer categorieën die met thuiswerken te maken hebben populairder geworden; de grafiek hieronder is hetzelfde als die hierboven, maar dan zonder webcams, om zo de stijgingen van andere categorieën goed te laten zien. Onder meer dockingstations en monitoren gingen in populariteit omhoog sinds de overheid afgelopen donderdag mensen opriep om thuis te werken als dat mogelijk zou zijn. Ook lijken mensen op zoek naar entertainment; kliks op gameconsoles gingen omhoog.

Een laatste categorie waar Tweakers de populariteit flink van ziet stijgen is toetsenborden, terwijl er bij muizen juist geen significante stijging te zien is. ,,Vermoedelijk hebben de meeste mensen thuis wel al een goede muis, maar nu er intensiever thuis gewerkt moet worden staat een goed toetsenbord bij menigeen op het verlanglijstje’’, aldus de techsite.

Daarnaast valt het bij witgoed op dat meer mensen dan gemiddeld klikken op vriezers. Een precieze oorzaak valt lastig te achterhalen, maar er zijn afgelopen dagen veel berichten geweest over het hamsteren van boodschappen en een vriezer kan helpen om gehamsterde boodschappen op te slaan.

  1. Trump dreigt met sluiting social media-bedrijven na waarschuwing over misleidende tweets

    Trump dreigt met sluiting social me­dia-bedrijven na waarschu­wing over misleiden­de tweets

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter gezegd dat hij social media-bedrijven wil aanpakken omdat die volgens hem Republikeinen de mond zouden snoeren. Hij dreigt de bedrijven door middel van wetgeving regels op te leggen of ze zelfs te sluiten. Eerder op de dag reageerde Trump al woedend op het besluit van Twitter om gebruikers te waarschuwen dat tweets van de president ‘mogelijk misleidende informatie’ bevatten.