Volledig scherm
© EPA

Nepmerkkle­ding steeds vaker verhandeld via Instagram

Een zonnebril van Louis Vuitton voor een paar tientjes of een Chanel-tas die nog geen fractie van de originele prijs kost. De FIOD, douane en merkrechtenbureaus zien steeds vaker dat nepmerkkleding en -accessoires worden verhandeld via Instagram. 

Quote

Die tweedui­zend opgedoekte accounts zijn het topje van de ijsberg

Ronald Brohm

Dat meldt de NOS. Instagram verwijderde in 2018 ruim tweeduizend accounts waar in nepmerkkleding werd gehandeld. Volgens Ronald Brohm, directeur van een organisatie die bedrijven bijstaat in de strijd tegen misbruik van hun merken, zijn die tweeduizend accounts het topje van de ijsberg. ,,Het totaal aantal nepmerkenaccounts loopt in de miljoenen, als we naar het aantal online-advertenties kijken.’’

Merken als Louis Vuitton en Chanel verliezen veel geld door de handel. Dat komt deels ook doordat namaak-artikelen steeds beter worden.

Brohm en zijn medewerkers zoeken dagelijks op internet naar foute accounts en webshops om ze vervolgens te rapporteren. Hij ziet dat de handel grotendeels is verschoven van veilingplatforms naar social media, omdat daar de pakkans kleiner is. Ook de FIOD heeft vijftig mensen in dienst die de handel in de gaten houden.

Geld bijverdienen

De Instagramaccounts die nepkleding en -accessoires verkopen zijn vooral populair onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud. De verkopers zelf zijn vaak ook nog jong. Voor veel jongeren lijkt de handel in nepmerkartikelen een relatief makkelijke manier om wat bij te verdienen.

Ook Bol.com lag in 2017 onder vuur vanwege de handel in ‘neppers’. Het ging bijvoorbeeld om batterijen en oortjes voor mobieltjes. Oplaadsnoertjes voor iPhones bleken niet van Apple en functioneerden niet naar behoren. Hoeveel namaakproducten er precies online zijn verhandeld via bol.com is onzeker, omdat niet te achterhalen bleek hoeveel de betrokken bedrijven hadden ingekocht.