Volledig scherm
Het spel Fortnite. © PR

Netflix ziet populair schietspel Fortnite als bedreiging

De belangrijkste concurrent van streamingdienst Netflix is niet een andere streamingdienst, maar de populaire game Fortnite. Dat vindt Netflix zelf in elk geval. ,,Meer dan met HBO concurreren we met (en verliezen we van) Fortnite’’, schrijft Netflix in een brief aan de aandeelhouders, ,,en toen YouTube in oktober wereldwijd een paar minuten plat ging, gingen onze kijkcijfers en aanmeldingen omhoog.’’

Analisten noemen het een 'slag om de ogen'. Jongeren kunnen maar naar één platform tegelijk kijken. Als je een serie binget, kun je niet fortniten, en andersom. ,,Er zijn duizenden concurrenten in de verbrokkelde markt die consumenten willen vermaken, en de drempel voor bedrijven met geweldige ervaringen is laag’’, aldus Netflix.

Netflix kwam donderdag met zijn kwartaalcijfers. De omzet is hard gestegen, maar de winst die uiteindelijk overbleef, is gedaald.

Fortnite is een van de populairste games ooit. Momenteel zijn er ongeveer 200 miljoen geregistreerde spelers, van wie er bijna 80 miljoen regelmatig spelen. Fortnite is in principe gratis, maar gamers kunnen er allerlei extra’s voor aanschaffen. Ook bestaan er uitgaven van het spel waarvoor wel moet worden betaald. 

Er zijn drie versies: in Save the World moeten teams samenwerken om zombies te verslaan. In Battle Royale belanden honderd gamers op een eiland en moeten ze tegen elkaar vechten. Wie het langst in leven blijft, wint. In Creative mogen spelers zelf een wereld bouwen waarin ze spelen.

Afgelopen week werd er een groot veiligheidslek ontdekt in het spel.  Daardoor hadden hackers spelers kunnen bestelen. Ze zouden toegang kunnen krijgen tot accounts, waardoor ze onder meer spullen in het spel zouden kunnen kopen, op kosten van hun slachtoffers.