Nog even wachten op goedkope smart-rolgordijnen

Na lampen, sloten en andere smarthome-artikelen is er nu het slimme rolgordijn. Meubelgigant Ikea bracht de lichtdoorlatende Kardilj en de lichtdichte Fyrtur begin februari op de markt. Ten minste, dat schreven we in januari. Nu blijkt dat de Zweedse meubelboer ietsje langer de tijd nodig heeft vanwege een cruciale update.

Dat heeft wel zo z’n voordelen. Waar je eerst de rolgordijnen alleen via de Ikea-app kon besturen, kan dat door de update nu ook met de gebruikelijke stemassistenten. Denk aan Siri van Apple, Alexa van Amazon en de Google Assistant, zo meldt The Verge. Deze slimme hulpjes zullen beschikbaar zijn vanaf het moment dat ze in de winkel liggen, in plaats van dat ze eerst geüpdatet moeten worden. Bedienen kan ook ‘handmatig’ via Ikea’s app genaamd Trådfri.

De gordijnen zijn ook interessant omdat ze een lagere prijs zouden krijgen dan bestaande smart-modellen. De Kadrilj moet volgens Ikea namelijk 100 euro gaan kosten voor het kleinste formaat, terwijl de Fyrtur-variant een vanafprijs van 120 euro krijgt. De Franse twitterpagina van Ikea beloofde vorige week dat ze (in ieder geval in Frankrijk) in augustus uit de doeken gedaan zullen worden.

Over een tijdje kun je dus tegen je rolgordijnen roepen dat ze open moeten, zodat je helemaal je bed niet meer uit hoeft. Als je niks te doen hebt, althans.

Concurrentie

Ikea is niet de eerste met het idee om slimme rolgordijnen te maken. De Amsterdamse start-up Slide had eerder al een succesvolle crowdfundpagina opgezet, waarmee een half miljoen euro werd opgehaald. Hun apparaatje werkt ook op bijna alle normale gordijnen en heeft meer functies, maar is ook een stukje duurder. Een setje kost 299 euro. En daarmee bedien je 1 á 2 gordijnen. Het product is inmiddels leverbaar.

Still Ikea video
Volledig scherm
Still Ikea video © Ikea
  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.