Volledig scherm
De lancering van de Indiase ruimtesonde Chandrayaan. © EPA

Noord-Korea hackte ruimtevaartorganisatie India vlak voor maanlanding

Terwijl India zich afgelopen zomer klaarmaakte voor een historische poging om op de maan te landen, werd de ruimtevaartorganisatie gehackt, vermoedelijk door Noord-Korea. Dat meldt de zakenkrant Financial Times donderdag.

De Indiase cyberbeveiliger Security Brigade zegt tegen de krant dat zeker vijf belangrijke overheidsdiensten in India in de afgelopen maanden zijn gehackt. Daaronder zou ook een kerncentrale zijn geweest. Ambtenaren openden nietsvermoedend phishingmails, waardoor de aanvallers toegang kregen tot computersystemen. Het is niet duidelijk of de hackers wilden saboteren of technologie en kennis wilden stelen.

De aanvallers zouden gebruik hebben gemaakt van een schadelijke software die DarkSeoul wordt genoemd. Dat zou een wapen van de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zijn. Lazarus wordt ook verantwoordelijk gehouden voor een digitale inbraak bij Sony in 2014. Ook de gijzelsoftware WannaCry, die in 2017 honderdduizenden computers over de hele wereld vergrendelde, zou zijn gemaakt en ingezet door Lazarus.

Mislukte maanlanding 

Vlak voor de daadwerkelijke landing op de maan ging het mis. Zo‘n 2 kilometer boven het oppervlak verloor het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO contact met de sonde. De maanlander werd even later wel teruggevonden, maar de communicatie kon niet hersteld worden. India had daarmee het vierde land kunnen worden dat op de maan is geland. Alleen de Verenigde Staten, China en Rusland kregen dat vooralsnog voor elkaar. Op de zuidpool van de maan – het doel van de Indiase missie – zijn helemaal nog geen mensen of verkenners geland. Het is onwaarschijnlijk dat de maanlanding is mislukt als gevolg van de Noord-Koreaanse hack. 

 1. Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Citrix-servers uit

  Na gemeenten schakelt ook Tweede Kamer uit voorzorg kwetsbare Ci­trix-ser­vers uit

  Kamerleden en medewerkers van de Tweede Kamer kunnen voorlopig niet vanuit huis werken. Vanwege zorgen over de veiligheid van het thuiswerksysteem van Citrix, heeft de Kamer het systeem uitgeschakeld. Verschillende gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam en Rotterdam besloten vandaag eveneens uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampt met beveiligingsproblemen.
 2. Nederlander (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoorden
  Video

  Nederlan­der (22) verdiende 2 ton met aanbieden 12 miljard inlognamen en wachtwoor­den

  Een 22-jarige Nederlander wordt door internationale instanties gezien als een belangrijke spil in de grootschalige handel van privacygevoelige gegevens. De man uit Arnhem wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een beruchte zoekmachine die voor twee dollar per dag toegang gaf tot meer dan twaalf miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden. Zijn vermoedelijke compagnon, een man uit Noord-Ierland, is eveneens aangehouden. Samen verdienden ze meer dan twee ton.