Huawei CEO Richard Yu displays the new Huawei Mate X foldable 5G smartphone at the Mobile World Congress, in Barcelona, Spain, Sunday, Feb. 24, 2019. The fair started with press conferences on Sunday, before the doors open on Monday, Feb. 25, and runs until Feb. 28. (AP Photo/Manu Fernandez)
Volledig scherm
Huawei CEO Richard Yu displays the new Huawei Mate X foldable 5G smartphone at the Mobile World Congress, in Barcelona, Spain, Sunday, Feb. 24, 2019. The fair started with press conferences on Sunday, before the doors open on Monday, Feb. 25, and runs until Feb. 28. (AP Photo/Manu Fernandez) © AP

Ook Huawei onthult prijzige vouwbare telefoon met 5G-ondersteuning

Mobile World CongressHuawei heeft op de telefoniebeurs Mobile World Congress zijn eerste vouwbare telefoon onthuld. Uitgevouwen heeft de zogenaamde Mate X een scherm met een diagonaal van 8 inch. Er zijn geen inkepingen of gaten in het scherm; de camera’s zitten in een zijpaneel aan de achterkant. Het toestel kost, en ga er maar voor zitten, 2299 euro.

Volledig scherm
© EPA

Huawei is zich ervan bewust dat 2299 euro voor een smartphone veel is. ,,Er zit zoveel nieuwe technologie en innovatie hierin. De kosten zijn op dit moment erg hoog. Onze ingenieurs proberen dit efficiënter te maken”, stelde Huawei-kopstuk Richard Yu aan het einde van de presentatie. Vanaf halverwege 2019 moet de telefoon te koop zijn.

Als de Mate X is ingeklapt, zit dat eerdergenoemde zijpaneel naast het scherm dat dan aan de achterkant zit. Deze camera’s dienen dus ook als frontcamera wanneer de Mate X is opengeklapt. Het voorste scherm heeft een diagonaal van 6,6 inch en bij het achterste is dat 6,38 inch. Bij elkaar vormen ze een 8"-scherm met een resolutie van 2480 x 2200 pixels. De telefoon bestaat dus uit twee schermen, die na het opvouwen transformeren in één groter scherm.

Dik

Opengeklapt heeft de telefoon een dikte van 5,4 millimeter (ter vergelijking: de iPhone X is ongeveer 7 millimeter dik) en dichtgeklapt is dat zo’n 11 millimeter. Aan de zijkanten is het toestel wel dikker omdat daar meer componenten in verwerkt zitten. Huawei beweert echter in zijn presentatie dat dit 11 millimeter dikke gedeelte er juist voor zorgt dat het apparaat fijn in de hand ligt.

Huawei noemt het scharnier een falcon wing-ontwerp. Het is gepatenteerd en bevat zo’n 100 verschillende onderdelen. Wanneer de telefoon is dichtgeklapt, vertoont het geen inkeping tussen de twee helften. ‘Helften’ is misschien niet helemaal accuraat om te zeggen; de vouw zit door het ontwerp niet in het midden, wat het wel zit bij de concurrent van Samsung.

De Mate X ondersteunt ook 5G en haalt gecombineerde downloadsnelheden van maximaal 7,5 Gigabit per seconde. Er zitten vier 5G-antennes in.

Design

De accu in de telefoon is opgedeeld over de twee helften van de telefoon en heeft een totale capaciteit van 4500mAh, dat is goed voor een flink aantal uren telefoonplezier (of moeten we zeggen tabletplezier). Huawei levert een 55W-lader die de accu van 0 procent naar 85 procent lading moet kunnen brengen in een half uur.

Verder heeft de aan-uitknop een vingerafdrukscanner ingebouwd gekregen. De telefoon heeft vooralsnog maar een enkele kleurvariant, die Huawei Interstellar Blue noemt. Het toestel heeft dualsim-functionaliteit. In de tweede sim-slot past ook een geheugenkaart, maar deze slot ondersteunt schijnbaar geen 5g. De interne opslag bedraagt 512GB. Huawei heeft ook een hoesje ontwikkeld voor het toestel.

The new Huawei Mate X device is seen during a pre-briefing display ahead of the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, February 23, 2019. Picture taken February 23, 2019. REUTERS/Sergio Perez
Volledig scherm
The new Huawei Mate X device is seen during a pre-briefing display ahead of the Mobile World Congress in Barcelona, Spain, February 23, 2019. Picture taken February 23, 2019. REUTERS/Sergio Perez © REUTERS
  1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

    Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

    Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?