De website van Squla was maandag slecht bereikbaar door de drukte.
Volledig scherm
De website van Squla was maandag slecht bereikbaar door de drukte. © AD

Problemen met toegang tot Squla, kinderen willen tegelijk online onderwijs

updateDigitale onderwijsprogramma's hadden vandaag te maken met extreem veel bezoekers. Hierdoor lukte het niet elk kind om toegang te krijgen tot de leeromgeving. Talloze bezoekers logden vandaag bijvoorbeeld tevergeefs tegelijk in op het netwerk van Squla omdat scholen gesloten zijn. ,,We nemen opeens vrijwel het volledige onderwijs in Nederland over, dat is pittig.”

Nadat gisteren bekend werd dat scholen moeten sluiten, besloot het online leerplatform Squla elke leerling te blijven ondersteunen. Op school kunnen kinderen de Squla-site en -app altijd gratis gebruiken, maar de versie voor thuis kost normaliter geld. ,,Nu mogen kinderen hun schoolaccount dus ook thuis tijdens schooltijd gebruiken’’, zegt Tijntje Louwers, de commerciële baas van Squla. Docenten kunnen nog steeds kosteloos nieuwe accounts aanmaken voor elk kind uit hun klas.

Geen tijdsindicatie

Volgens Louwers doen duizenden leerkrachten per dag dat nu. ,,Dit weekend waren er al zo'n 2000 docenten die het deden. Reken maar uit als een leerkracht gemiddeld 25 kinderen in de klas heeft. Onze servers zijn nu dus druk aan het bijschakelen, maar dat kan even duren.”

Op Twitter vragen meerdere ouders wanneer hun kind weer aan het werk kan op de digitale leeromgeving. Squla liet vanochtend weten druk bezig te zijn iedereen toegang te geven. Louwers kan nog geen tijdsindicatie geven wanneer Squla weer up and running is. ,,Dat ligt aan hoeveel kids vandaag blijven inloggen. Ik verwacht snel, maar ons netwerk is nu nog even instabiel.” 

Het is niet bekend hoeveel extra accounts er vandaag precies zijn aangemaakt, op de eerste dag dat scholieren thuisblijven door maatregelen tegen het coronavirus. 

'Goed alternatief voor vandaag’

Het is ‘pittig’ dat Squla opeens vrijwel het volledige onderwijs in Nederland overneemt, geeft Louwers toe. Dat terwijl het onlinelesprogramma puur als ondersteuning op regulier onderwijs bedoeld is. ,,Maar nu zijn we inderdaad een goed alternatief voor ouders die thuis met de kids zitten”, zegt Louwers.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Alle niveaus van basisschool

Op Squla kunnen basisschoolkinderen van alle niveaus leeroefeningen doen. Louwers: ,,Elke leeftijd heeft andere oefenstof. Zo kunnen de jongste kinderen leren tellen en spelen met kleuren. Voor de oudere kids in groep acht zijn er meer dan genoeg oefeningen op het gebied van bijvoorbeeld topografie, rekenen en Engels.”

Het programma is te gebruiken op de smartphone, iPad en laptop of computer. Volgens de commerciële baas gebruiken vooral de jongste kinderen de app en website op mobiel of tablet.

Slecht bereikbaar

Ook andere digitale onderwijsomgevingen kampen met problemen maandag. Een storing bij Basispoort zorgt ervoor dat inloggen amper mogelijk is. Met Basispoort moet lesmateriaal van uitgeverijen (Zwijsen, Malmberg) beschikbaar zijn met een inlog. De dienst laat weten: ‘Inloggen lukt moeilijk of erg traag. Er wordt gewerkt aan een oplossing.’

Online leeromgeving Junior Einstein is ook slecht bereikbaar. De technische problemen zijn volgens het bedrijf te wijten aan het hoge bezoekersaantal. ,,We hebben momenteel te maken met tien keer zoveel bezoekers als op een normale maandag. Onze host doet er alles aan om de problemen vanavond opgelost te krijgen”, meldt een woordvoerder. 

Hoe kunnen kinderen toch thuis onderwijs volgen?

1. Kijk of de basisschool zelf iets initieert zodat leerlingen niet achterlopen qua lesstof. Sommige scholen stellen zelf fysieke lespakketten samen en brengen die soms zelfs langs de deuren.

2. Zitten ze al de hele dag achter een beeldscherm? Kinderpodcasts Nederland biedt educatief luistervermaak. Met onder andere wetenschapsafleveringen over waarom sommige mensen bijvoorbeeld sproetjes hebben. Kinderpodcasts is aangesloten bij het Netwerk Mediawijsheid.

3. Gynzy wil het makkelijker maken voor leerkrachten om onderwijs op afstand te geven. Het bedrijf maakt daarom in deze tijd van gesloten scholen de software gratis toegankelijk. Met Gynzy kunnen docenten de voortgang van leerlingen volgen die thuiswerken.

4. De website van schooltv barst van de informatieve video’s. Zo zijn alle afleveringen van de serie ‘13 in de Oorlog’ er te bekijken. 

Docenten kunnen de resultaten die hun leerlingen thuis behalen op Squla inzien
Volledig scherm
Docenten kunnen de resultaten die hun leerlingen thuis behalen op Squla inzien © Squla
De leeromgeving van Squla
Volledig scherm
De leeromgeving van Squla © Squla