De Maltees Kurt Fenech, online beter bekend als  Kurt0411.
Volledig scherm
De Maltees Kurt Fenech, online beter bekend als Kurt0411. © YouTube

Professioneel gamer mag geen enkele game van EA meer spelen

Ophef in de wereld van professionele gamers. Electronic Arts (EA), een van de grootste gamemakers ter wereld, heeft een professionele gamer voorgoed geblokkeerd. Hij mag geen enkele game van EA meer spelen. Niet als professional op grote toernooien, maar ook niet voor de lol in zijn eigen huis. Zijn account wordt geblokkeerd.

Het gaat om Kurt Fenech uit Malta, die zichzelf Kurt0411 noemt. Kurt0411 deed mee aan officiële toernooien van de voetbalgame FIFA. Zo bereikte hij in 2018 de halve finale van het WK, de FIFA eWorld Cup.

In november had EA besloten om Fenech te schorsen voor officiële toernooien. Volgens EA had hij medewerkers en tegenstanders bedreigd. In de dagen na de schorsing werden de Twitteraccounts van meerdere EA-medewerkers gehackt. De accounts plaatsten tweets die Fenech steunden.

“Tirannie”

Op Twitter, YouTube en gamekanaal Twitch bleef Fenech kritiek uiten op EA. Hij beschuldigde het bedrijf van tirannie. ,,Hij bleef agressieve en dreigende boodschappen en filmpjes over EA-medewerkers en profgamers op sociale media zetten. Hij moedigde anderen aan om hetzelfde te doen. Zijn berichten gaan de grenzen van fatsoen over en zijn persoonlijke aanvallen, in strijd met onze voorwaarden. We staan dreigend gedrag niet toe", laat EA nu weten.

Fenech is het niet eens met zijn blokkade. Hij beschuldigt EA van een samenzwering. ,,Ik heb nooit iets gezegd dat ik niet had moeten zeggen. Dit gaat dieper dan mensen denken. Ze wilden niet dat ik mee zou doen aan toernooien omdat ze bang waren dat ik zou winnen.”

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.