Professioneel tekenen op je tablet? Deze apps en accessoires heb je nodig
Tekenen op een tablet is een fluitje van een cent, maar wil je het wat serieuzer aanpakken, overweeg dan onderstaande apps en accessoires eens.
Tekenen op een tablet is een leuk tijdverdrijf. Even snel krabbelen kun je bij wijze van spreken al met je vingers doen, maar wil je serieus aan de bak dan is het verstandig om over goede tools en spullen te beschikken.
Smartpen
Om te beginnen dien je een smartpen aan te schaffen die compatibel is met jouw tablet. Dat zijn de Apple Pencil voor de iPad, de Microsoft Surface Pen voor de Surface-producten en de Samsung S Pen voor de S7- en S8-tablets. Bij Apple moet je die altijd los extra kopen, bij Microsoft en Samsung zitten ze er soms al bij.
Er zijn ook universele pennen die compatibel zijn met Android, iOS en Windows, van bedrijven zoals Tikkens en Fedec. Fabrikant Wacom levert verschillende smartpennen die compatibel zijn met zijn eigen Wacom-tekentablets. In de regel is een universele pen goedkoper maar minder precies.
Welke tablet kies je om op te tekenen
Op een tablet van Samsung, Microsoft of Apple kun je fraaie tekeningen maken, maar er zijn ook andere merken. Fabrikant Wacom kent bijvoorbeeld een ruim aanbod aan tekentablets. Sommige zijn goedkoop maar kennen geen scherm: het is dan puur een stukje randapparatuur die je dient aan te sluiten op een monitor. Deze zijn al voor 50 of 100 euro te verkrijgen.
Aan de andere kant van het spectrum zijn daar bijvoorbeeld de Wacom Cintiq Pro 24 Pen (2149 euro) en de Wacom MobileStudio Pro 16 (3599 euro). Dit zijn professionele tekentablets met zeer nauwkeurige pennen, professionele 4K-schermen en bijbehorende functionaliteiten.
‘Niet iedereen vindt een professionele tablet fijn’
Remko Nieuwenhuizen, vormgever en designer bij Rdesign, heeft daar ervaring mee: ,,Professionele tekentablets kunnen vaak wat glad aanvoelen. Dat vindt niet iedereen fijn. Belangrijker is de drukgevoeligheid. In de regel hebben tablets tussen de driehonderd en drieduizend drukgevoeligheidsniveaus. Hoe duurder de tekentablet, hoe hoger dit niveau en hoe meer details en subtiele effecten je kunt aanbrengen in je tekeningen en je designs.”
,,Met name illustratoren die bijvoorbeeld storyboards maken zweren bij de tablets van Wacom. Ook de gradenhoek van een tekentablet is belangrijk. Op niet iedere tablet kun je even schuin je smartpen zetten. Dat is een kwestie van gevoel.”
Tablet kan als papier aanvoelen
Je kunt een screenprotector op je scherm plakken die jou het gevoel geeft alsof je op papier aan het tekenen bent. Voor de iPad heb je bijvoorbeeld Paperlike, Paper Feel of PanzerGlass GraphicPaper, stuk voor stuk ontwikkeld om in combinatie met Apple Pencil te werken.
Andere opties zijn bijvoorbeeld de Dux Ducis Paper Feel Samsung Galaxy Tab S7 Screen Protector of de MoKo Paper Screen Protector.
‘Geen vervanging voor mijn iPad te vinden’
Sara van de Geer (17) uit Amsterdam werkt momenteel aan haar portfolio om toegelaten te worden aan een Kunstopleiding en ontwerpt al heel wat jaartjes op een iPad. ,,Toen ik 10 jaar was kocht ik van mijn spaargeld en met wat hulp van mijn vader een eerste generatie iPad Mini. Mijn opa, die zelf ook heel creatief was, schafte voor mij het programma ProCreate aan. Die software was een openbaring en gebruik ik nog steeds want het werkt zo smooth! Er is eigenlijk geen vervanging voor te vinden.”
,,Inmiddels gebruik ik een iPad uit 2020 met een los toetsenbord en een Apple Pencil. Het beeldscherm is iets groter, dus dat is fijn ontwerpen. De Pencil werkt in mijn geval makkelijker dan potlood omdat je zonder moeite even iets kan wissen. Naast ProCreate gebruik ik tegenwoordig ook FlipaClip voor het maken van animaties die ik met iMovie dan weer aan elkaar plak. Ik werk eigenlijk elke dag wel op mijn tablet.”
Teken-apps
Deze apps zijn goed aan te raden als je serieus werk van je creatieve vaardigheden wil maken.
Adobe Photoshop Sketch (iOS, Windows) - Wordt veel door professionals gebruikt en heeft een intuïtieve interface. De app huisvest diverse penselen, gereedschappen en effecten. De druk die je uitoefent op je stylus zal zich vertalen naar het scherm.
Affinity Photo (Windows, Mac, iOS) - Een relatief nieuwe speler in de digitale kunstwereld maar de mogelijkheden van de app zijn gigantisch. De tool laat je afbeeldingen van hoge kwaliteit importeren en is in staat duizenden objecten tegelijk te verwerken. Veelzijdig maar met een vrij steile leercurve, dus lastig voor beginners.
Procreate (iOS) - Kan wat overweldigend overkomen maar is prima voor beginnende, ambitieuze tekenaars. Er zijn genoeg penselen en filters, maar ook handige tutorials op verschillende moeilijkheidsniveaus. De interface is aangenaam strak.
Clip Studio Paint (iOS, Android, Windows) - Vormt een goed instappunt als je digitale kunst wilt maken en wordt door professionals en in onderwijsinstellingen gebruikt voor cartoons, animaties en strips. De app biedt een schat aan digitale tools en aanpasbare pennen en penselen. Een beginner zal flink wat tijd moeten investeren om goed met deze software overweg te kunnen, maar uitgebreide hulpmiddelen helpen je stap voor stap op weg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
iPad-hoesje kopen? Hier moet je op letten
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Elon Musk: Tesla gaat experimenteren met advertenties
De fabrikant van elektrische auto’s Tesla doet het traditioneel zonder reclame, maar ceo Elon Musk zegt met deze benadering te willen breken. ,,We gaan een beetje adverteren en kijken hoe het gaat”, zei Musk dinsdag op de aandeelhoudersvergadering van Tesla in de Texaanse stad Austin. -
PREMIUM113 en kindertelefoon bezorgd1
Nieuwe functie Snapchat wil met kinderen afspreken: 'Zie ik je vanavond? Ik ben een echt persoon!’
Een gloednieuwe chatbot van Snapchat suggereert in gesprekken een echt persoon te zijn met wie kinderen een afspraakje kunnen maken. De robot komt op eigen initiatief met voorstellen waar af te spreken en geeft aan welke kleding hij zal dragen. Mediadeskundigen reageren verbijsterd en roepen Snapchat ter verantwoording. 113 Zelfmoordpreventie vreest voor levensgevaarlijke situaties. ,,Zeker in het geval van suïcidaliteit.” -
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak.
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
-
-
-
Radiostilte voorbij: sofwarebedrijf Nebu moet van rechter nu écht meer info over hack geven
Softwareleverancier Nebu uit Wormerveer moet meer informatie geven aan een van zijn opdrachtgevers, marktonderzoeker Blauw uit Rotterdam, over een datalek. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank besloten in een kort geding dat was aangespannen door Blauw. -
Review
Dit vinden wij van de nieuwe iPad mini
De kleinste iPad krijgt voor het eerst een écht nieuw ontwerp. Wij mochten het nieuwe model vooraf al even testen.