Volledig scherm
Veel techreuzen betalen in Nederland nauwelijks belasting. De PvdA wil dat gaan veranderen. © REUTERS

PvdA wil belasting voor grote techbedrijven

De PvdA wil een landelijke belasting voor grote technologiebedrijven zoals Google en Facebook. De partij dient vandaag een initiatiefwetsvoorstel in. Het voorstel zou gelden voor bedrijven die in Nederland voor minimaal 25 miljoen aan diensten en producten verkopen en een wereldwijde omzet van minimaal 750 miljoen hebben.

Veel techreuzen hebben geen fysieke vestiging in Nederland en betalen daardoor bijna geen belasting. De winst wordt vaak doorgeschoven naar landen met lage belastingtarieven. De PvdA wil af van dit concurrentievoordeel dat digitale bedrijven hebben. Techbedrijven zouden 5 procent belasting over de inkomsten in Nederland gaan betalen. 

,,We moeten er zeker van kunnen zijn dat iedereen een eerlijke bijdrage levert aan de maatschappij”, zeggen Tweede Kamerlid Henk Nijboer en Europarlementariër Paul Tang. ,,Dat betekent dat ook digitale multinationals hun steentje moeten bijdragen.”

De PvdA wil onder meer belasting gaan heffen op inkomsten uit digitale advertenties, online handelsplatformen, streamingdiensten en de verkoop van gebruikersgegevens. Daarmee zouden bedrijven als eBay, Google, Facebook en Spotify doelwit worden van het nieuwe belastingtarief. 

Het wetsvoorstel komt in navolging van een Europese poging om tot een digitale belasting te komen. Die liep echter spaak en dus komen een aantal landen nu zelf met een belasting op digitale diensten. Onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk en Oostenrijk zijn met vergelijkbare wetsvoorstellen bezig. Het Franse plan  is vergelijkbaar met het Nederlandse voorstel. Ook daar is er een minimum omzet van 750 miljoen en lokale inkomsten van minimaal 25 miljoen.