Volledig scherm
© REUTERS

'Regeringsleiders en journalisten bespioneerd via lek in WhatsApp’

UpdateHoge regerings- en legerfunctionarissen in meerdere landen zijn bespioneerd via een gat in de beveiliging van WhatsApp. Het zou gaan om zeker 1400 mensen uit minstens twintig landen over de hele wereld. Bronnen rond het onderzoek dat WhatsApp zelf doet, hebben dat gezegd tegen persbureau Reuters.

Dankzij de kwetsbaarheid zou het mogelijk zijn geweest om de telefoons over te nemen. Het is niet bekend wie achter de grote hack zit. De slachtoffers zouden uit de Verenigde Staten, Mexico, India, Pakistan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten komen. India heeft WhatsApp om opheldering gevraagd.

WhatsApp begon dinsdag een rechtszaak tegen het Israëlische softwarebedrijf NSO Group. Dat zou spionagesoftware hebben gemaakt die via WhatsApp op telefoons kon worden gezet. De software zou zijn gebruikt tegen journalisten, diplomaten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en hoge regeringsfunctionarissen.

Wie de software heeft gebruikt om te hacken, is nog niet bekend. NSO Group zegt dat het de software alleen aan overheden verkoopt. Een groot deel van de getroffenen zou journalist zijn of voor een mensenrechtenorganisatie werken, meldt een onderzoeksgroep die samenwerkt met WhatsApp.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat ‘het misbruik van een lek in WhatsApp al eerder bekend was’ bij het Nationaal Cyber Security Centrum. ,,Het NCSC heeft geen aanwijzingen dat Nederlandse hoge functionarissen of bewindspersonen geraakt zijn door deze aanval.”

  1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
    Recensie

    Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

    Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.