Volledig scherm
Huawei zou de diepste geheimen van T-Mobiles testrobot Tappy hebben verdonkeremaand. © T-Mobile

Rel om robot: VS klaagt Huawei aan voor stelen bedrijfsgeheim T-Mobile

Aanklagers in de Verenigde Staten zijn een strafzaak begonnen tegen de Chinese techgigant Huawei, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De kwestie rond Huawei zorgt voor de nodige spanningen tussen grootmachten VS en China.

Het bedrijf zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan diefstal van handelsgeheimen van T-Mobile US. Het onderzoek naar de kwestie, die al in 2014 aanhangig werd gemaakt, is dusdanig vergevorderd dat een strafzaak aanstaande is, aldus de krant.

T-Mobile gebruikt een robot genaamd Tappy om zijn smartphones te testen. Het handige apparaat simuleert de aanraking van menselijke vingers op het telefoonschermpje en doet dat in een duizelingwekkend tempo. Wekenlang gebruik wordt zo binnen één dag nagebootst.

Huawei zou achter bedrijfsgeheimen van de telecomprovider zijn gekomen en technologie van de robot, die in een laboratorium in Washington staat, hebben ontvreemd. Medewerkers van Huawei zouden de robot hebben gefotografeerd en hebben geprobeerd er onderdelen van af te halen.

Te nauwe banden

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers makkelijk ingezien zouden kunnen worden door Chinese veiligheidsdiensten.

Eerder werd tot woede van Peking in Canada een topvrouw van het technologieconcern opgepakt op last van de VS. Ze wordt verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Daaropvolgend werden meerdere Canadezen in China opgepakt.