Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen.
Zo’n 44 procent van alle Nederlandse moeders zou het lastig vinden het schermgebruik van een kind in te perken. Bij vaders gaat het om 38 procent. Voor het onderzoek werden 1254 ouders met kinderen tussen de 0 en 12 jaar oud ondervraagd.
Daarmee staat schermtijd bovenaan de lijst onderwerpen die ouders lastig vinden bij het opvoeden. Ouders vinden het ook lastig consequent te zijn (25 en 29 procent) of kinderen niet te verwennen (19 en 13 procent).
Dat terwijl zowel Apple als Google software in hun telefoons en tablets hebben geïntegreerd om het gebruik door kinderen zoveel mogelijk te beperken. Door de juiste schakelaars om te zetten, is een app voor een selecte periode te gebruiken en is het ineens onmogelijk om uren achter elkaar een spel als Fortnite te spelen.
Schermtijd beperken op een iPhone of iPad
Bij Apple heet die optie ‘Schermtijd’, die verborgen zit in de ‘Instellingen’-app op het toestel. Daar staat de ‘Schermtijd’-knop onder de opties voor ‘Horen en voelen’ en ‘Instellingen’ vermeld.
Tik hier op ‘Applimieten’ en druk vervolgens op ‘Voeg limiet toe’. Hier kun je de apps selecteren waarvan je het gebruik wilt inperken. Op het volgende scherm kun je invoeren hoeveel uren of minuten je per dag deze applicatie draaiend wilt houden.
Met de optie ‘Apparaatvrije tijd’ kun je ook instellen wanneer een iPhone of iPad bruikbaar moet zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je kind na bedtijd stiekem nog even een app opstart.
Family Link gebruiken op Android
Op Android perk je het appgebruik van kinderen in vanuit de ‘Family Link’-app. Soms staat deze al op je toestel geïnstalleerd. Zo niet, dan download je hem in Google Play.
In ‘Family Link’ kun je een kind selecteren en vervolgens kiezen voor ‘Daily Limit’. Daar stel je in hoe lang een app gebruikt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen een app permanent te blokkeren of juist altijd toe te staan. De ‘Telefoon’-app kun je bijvoorbeeld geactiveerd houden zodat ze altijd naar huis kunnen bellen.
Kies je voor ‘Bedtime’, dan kun je configureren op welk tijdstip de apps allemaal onbruikbaar moeten zijn. Dat voorkomt dat ze vanuit bed nog stiekem gaan gamen of Instagram gaan gebruiken.
Bonustip: apps ‘vastzetten’
Je kunt op zowel iPhones als Android-telefoons ook een app ‘vastzetten’. Dan kunnen kinderen deze niet met een druk op de homeknop uitschakelen om iets anders te starten. Handig voor ouders die hun telefoon soms aan een kind geven, waarbij altijd een kans bestaat dat ze ineens door je WhatsApp gaan neuzen.
Op Android kan dit vanuit de ‘Instellingen’, waar je bij de optie ‘Beveiliging’ gaat naar ‘Beveiliging en locatie’. Onder ‘Geavanceerd’ vind je de mogelijkheid een app te pinnen. Ook bij iPhones en iPads staat de optie in de ‘Instellingen’-app, onder de noemer ‘Toegankelijkheid’. Druk daar op ‘Begeleide toegang’ om de functionaliteit in te schakelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smartphone laadt niet op? Zo maak je de oplaadpoort het beste schoon
Het kan zomaar eens gebeuren: je steekt de oplaadkabel in je telefoon, maar hij weigert te beginnen met laden. De smartphone lijkt defect, maar in de praktijk is het vaak makkelijk op te lossen door de poort eens goed schoon te maken. -
Xbox- en PlayStation-controllers moeten gamers met beperking helpen: ‘Er zijn zoveel beperkingen’
Gamen als je een hand mist of je arm niet goed kan bewegen, dat was lang geen vanzelfsprekendheid. Gelukkig hebben gamebedrijven steeds meer aandacht voor deze groep. Xbox had al een speciale controller, nu komt PlayStation ook met eigen hardware. Maar wat zijn de verschillen, en wat heb je nodig? -
Geen zin in pottenkijkers? Zo maak je jouw huis onherkenbaar in Google Street View
Google heeft de wereld zó grondig vastgelegd, dat iedereen bij jouw huis een kijkje kan nemen via Streetview. Gelukkig kun je daar iets aan doen. -
WhatsApp beveiligen: zo blijven je appjes achter slot en grendel
We delen lief en leed via WhatsApp, dus je wil niet dat deze persoonlijke berichten, foto’s en video’s op straat komen te liggen. Hier enkele handige tips om WhatsApp stukken veiliger te maken. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers (en -luisteraars)
Lees jij het ene na het andere boek uit of zet je onderweg graag een luisterboek op? Of je nu liever een e-book of papieren boek leest, of toch liever luistert: deze apps zijn onmisbaar voor boekenlezers en -luisteraars.