Volledig scherm
Still Ikea video © Ikea

‘Slimme rolgordijnen’ van IKEA zijn eindelijk te koop

Het mocht even duren, maar IKEA is begonnen met de verkoop van zijn slimme rolgordijnen. De Fyrtur- en Kadrilj-gordijnen zijn op de website van de meubelgigant te koop voor prijzen tussen de 99,95 en 159 euro. De gordijnen zijn met een afstandsbediening of met spraak te besturen.

Het is voor het eerst dat de rolgordijnen te koop zijn in Nederland. Eerder zei IKEA dat de rolgordijnen pas in oktober zouden uitkomen, maar later hield het bedrijf het einde van augustus aan. Hoe groot de voorraad van de gordijnen is, is niet bekend. Slimme rolgordijnen zijn nog niet echt betaalbaar op de markt, vandaar dat veel smarthome-eigenaren halsreikend uitkeken naar de lancering van IKEA's gordijnen.

Het gaat om de goedkopere Kadrilj-gordijnen en de verduisterende en duurdere Fyrtur-gordijnen. Beide rolgordijnen zijn te gebruiken met de Trådfri-app. Daarvoor is dan wel ook de Trådfri-hub nodig. Ook kunnen de gordijnen worden bediend met een afstandsbediening of met stemassistenten zoals Alexa, Google Assistant en Siri. De gordijnen werken met het Zigbee-protocol en worden geleverd met een oplaadbare lithium-ionaccu van 2600 mAh die met micro-usb kan worden opgeladen. Kopers krijgen er ook de acculader en afstandsbediening bij.

De gordijnen komen alleen in standaardmaten beschikbaar; ze kunnen niet op maat worden gesneden. De rolgordijnen kun je hier bekijken.

  1. Google Stadia review: zijn spelcomputers vanaf nu echt overbodig?
    Recensie

    Google Stadia review: zijn spelcompu­ters vanaf nu echt overbodig?

    Google kondigde in 2019 een verrassend nieuw project aan: Stadia. De belofte van Stadia is dat je er de modernste games mee kunt spelen, overal waar maar internet is, op elk willekeurig scherm, of dat nu je dure 4k-televisie is of je smartphone. Die belofte klinkt mooi, maar hoe bevalt Stadia in de praktijk, buiten de veilige muren van de Google-campus? Techsite Tweakers kreeg eerder toegang tot het platform en kon geruime tijd checken of Stadia echt de toekomst is. Dit is hun conclusie.