Still Ikea video
Volledig scherm
Still Ikea video © Ikea

Slimme rolgordijnen van IKEA zijn vanaf oktober verkrijgbaar

De elektrische rolgordijnen van IKEA zijn vanaf oktober in Nederland verkrijgbaar. Dat schrijft het Zweedse concern op zijn site. De rolgordijnen hadden eigenlijk in februari op de markt moeten komen, maar werden door softwareproblemen uitgesteld.

De verschijningsmaand van oktober noemt IKEA op de pagina over zijn rol- en vouwgordijnen, zo schrijft Tweakers. Verdere informatie, zoals prijzen, afmetingen en een specifieke datum, geeft IKEA op de pagina niet. Op de Belgische site worden de rolgordijnen niet gemeld. Tweakers heeft aan IKEA vragen gesteld.

De rolgordijnen werden eerder al vertraagd, maar werden door die vertraging wel 'slimmer’. Waar je eerst de rolgordijnen alleen via de Ikea-app kon besturen, kan dat door de update nu ook met de gebruikelijke stemassistenten. Denk aan Siri van Apple, Alexa van Amazon en de Google Assistant, zo meldt The Verge. Deze slimme hulpjes zullen beschikbaar zijn vanaf het moment dat ze in de winkel liggen, in plaats van dat ze eerst geüpdatet moeten worden. Bedienen kan ook ‘handmatig’ via Ikea’s app genaamd Trådfri.

Het Kadrilj-gordijn is lichtdoorlatend, de Fyrtur is verduisterend. De elektrische gordijnen werken met accu’s. Eind vorig jaar werd nog gesproken over een prijzen vanaf 119 euro voor de Kadrilj, de Fyrtur is verkrijgbaar vanaf 149 euro. Over welke afmetingen dat gaat is nog niet duidelijk, mogelijk kunnen consumenten kiezen voor afmetingen tussen 60 en 140 centimeter.

In juni leek het er nog op dat de rolgordijnen in augustus uit zouden komen. Dit bleek uit een bericht op de Zweedse IKEA-site. Nu blijkt dat Nederlanders nog twee maanden extra moeten wachten. Het uitstel kwam door softwareproblemen, zo wilde IKEA dat het gordijn goed overweg kan met de Trådfri-app voordat de producten op de markt komen.

  1. Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpreteert

    Van ‘f*ck off’ tot ‘bescheiden glimlachje’: waarom iedereen de simpelste smiley zo anders interpre­teert

    ‘De allervreselijkste emoji’ noemt cartooniste ‘Niet nu Laura’ het. Ze heeft het over de simpele smiley met de neutrale glimlach, de slightly smiling face genaamd. Het internet barst van de memes over hoe we die emoji ervaren. Is hij gewoon blij? Ironisch? Passief-agressief? Zo’n simpele emoji blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Mediapsycholoog Koen Ponnet onthult waarom.