Studenten leren over kunstmatige intelligentie in de praktijk: ‘A.I. rukt overal op’
Kunstmatige intelligentie, ofwel zelflerende software, is overal in opmars. Denk aan systemen die helpen bij het herkennen van tumoren en een algoritme dat waarschuwt waar een kademuur op instorten staat. De Hogeschool van Amsterdam ziet een gat in de markt en gaat studenten opleiden om ‘A.I.’ in de praktijk toe te passen.
A.I. staat voor artificial intelligence, het nabootsen van onze eigen intelligentie door systemen. Die kunnen taken uitvoeren en tegelijk hun betrouwbaarheid verbeteren door verzamelde informatie te ‘stapelen’. Zo bestaat er al software die in een zaal met publiek, via het analyseren van gezichtsuitdrukkingen, precies kan inschatten hoe een boodschap overkomt die een spreker overbrengt op het podium.
De laatste jaren zijn wetenschappers op universiteiten vooral bezig geweest met het begrijpen en uitwerken van deze zelflerende algoritmes. Per september start aan de Hogeschool van Amsterdam de master Applied Artificial Intelligence, een eenjarig voltijds programma in het Nederlands - omdat nu ook de behoefte in de markt groeit aan mensen die complete systemen kunnen maken op basis van vragen uit de praktijk.
Beeld- en tekstverwerking
Bedrijven lopen er tegenaan dat academici niet altijd die praktische kant in de vingers hebben
Het eerste project tijdens de master gaat over beeldverwerking: studenten kijken wat er nodig is om een app te bouwen die bij de kassa automatisch ziet of je oud genoeg bent om alcohol te kopen. Het tweede project draait om taalverwerking en desinformatie. Kunnen studenten een toepassing ontwikkelen die van een nieuwsbericht kan aangeven of dit echt of nep is, op basis van tekst?
Volgens initiatiefnemer Pascal Wiggers is dit de eerste master in Nederland die zich richt op toegepaste A.I. ,,Modellen werkten aanvankelijk niet goed genoeg om in de praktijk toe te passen; daarvoor ontbrak het nog aan data en rekenkracht. Dat is veranderd, en A.I. rukt nu op in alle sectoren.”
Wiggers ziet ook: ,,Bedrijven lopen er tegenaan dat academici niet altijd die praktische kant in de vingers hebben. Zij hebben met name mensen nodig die bijvoorbeeld software kunnen bouwen waar A.I. onderdeel van is, en mensen die met toegepaste A.I. een specifiek vraagstuk kunnen oplossen.”
De master Applied Artificial Intelligence is een doorstroommaster, waarvoor studenten toelaatbaar zijn met een bètatechnische bacheloropleiding. Er kunnen komend jaar maximaal dertig studenten starten aan deze opleiding. Inschrijvingen moeten uiterlijk 30 juni zijn afgerond.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Khaby ging TikTok-filmpjes maken toen hij zijn baan verloor, nu heeft hij 147,7 miljoen volgers
Met 147,7 miljoen volgers is Khaby Lame de koning van TikTok. De Italiaan stootte in juni Charli D’Amelio uit de VS van de troon. -
PREMIUM
Zo kun je spelen met artificiële intelligentie
Artificiële intelligentie vinden we steeds vaker op steeds meer plekken terug. Wil jij weten hoe ver de ontwikkeling van deze slimme computers is gekomen? Probeer dan eens deze grappige AI-toepassingen. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Zo wijzig je de settings van je wifirouter (en waarom je dat zou doen)
Veel mensen weten niet zo een, twee, drie, hoe ze de settings van hun wifirouter kunnen wijzigen. Terwijl dat best handig kan zijn. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Musk reageert laconiek op dreigende Twitter-rechtszaak: ‘Moeten nu met informatie komen’
Elon Musk ziet de rechtszaak die Twitter tegen hem dreigt aan te spannen met vertrouwen tegemoet. Dat lijkt althans de conclusie uit een paar tweets die hij vanochtend stuurde. Hij heeft zichzelf in een meme verwerkt, waarin hij hard moet lachen om de gang van zaken. -
PREMIUM
Vrouwen in VS verwijderen menstruatie-apps uit vrees voor vervolging voor abortus
Amerikaanse vrouwen verwijderen menstruatie-apps van hun telefoons uit vrees dat data over hun cyclus tot vervolging voor abortus kan leiden. De informatie zou kunnen helpen om te bewijzen dat een zwangerschap is afgebroken.