Te vaak op je telefoon? Zo weersta je de verleiding
Achterhalen exact hoelang je apps als TikTok gebruikt: het is poepsimpel. Als je dan schrikt van het aantal minuten dat je spendeerde op sociale media, kan je er met onze techtip van de week paal en perk aan stellen.
Gebruikers van Android-telefoons van merken als Samsung, Xiaomi en Motorola kunnen gebruik maken van de app Digitaal Welzijn. In die applicatie kan je exact zien hoe lang je welke app hebt gebruikt, maar ook het aantal meldingen je hebt gekregen per app en hoe vaak je je telefoon ontgrendelt. Op verschillende telefoons is de app al geïnstalleerd en vind je de functionaliteit via de instellingen. Is dat niet het geval, dan is Digitaal Welzijn te downloaden op de Google Play Store.
IPhone-eigenaars hoeven geen aparte app te installeren. Via Schermtijd in de instellingen van je smartphone kan je namelijk je activiteit terugvinden. Je kan kiezen of je het bekijkt per app of per categorie. Ook zie je in detail hoe vaak je je telefoon oppakt, welke app je dan als eerste gebruikt en hoeveel meldingen je per applicatie krijgt.
Minder meldingen
Een goede manier om minder naar je smartphone te grijpen, is ervoor zorgen dat je minder meldingen hebt. Het principe is simpel: trilt je telefoon minder vaak, dan zal je er ook minder vaak naar kijken. Gelukkig is het tegenwoordig best simpel om meldingen uit te schakelen.
Wie een iPhone heeft, kan het principe “beter voorkomen dan genezen” toepassen. Apps moeten namelijk na installatie vragen of ze je meldingen mogen sturen. Voor de andere applicaties kan je in Schermtijd kijken welke de meeste meldingen sturen en van daaruit beslissen om ze volledig uit te schakelen.
Het is ook mogelijk om ze te laten afleveren in een gepland overzicht. Dat is een functie waarbij je een samenvatting krijgt van meldingen op zelfgekozen tijdstippen. Handig om bijvoorbeeld meldingen van social media-apps in te steken.
Wie een Android-smartphone heeft, kan vanuit Digitaal Welzijn beslissen welke apps nog meldingen mogen sturen. Maar dat is ook mogelijk vanaf de melding zelf. Door die lang aan te raken, krijg je de mogelijkheid om aan te passen hoe de app je mag storen. Zo kan je kiezen om de prioriteit ervan te verlagen, welk soort meldingen je exact nog wil of álle meldingen volledig uitschakelen.
Timers instellen
Is het aanpassen van de instellingen van je meldingen niet voldoende om je ervan te weerhouden uren en uren te spenderen? Dan is het tijd om timers in te stellen. Daarmee kan je beslissen om bepaalde apps slechts voor een bepaalde tijdsperiode per dag te gebruiken.
Op Android is het een kwestie van app per app in te stellen hoelang je die mag gebruiken. Loop je dan tegen je limiet aan, zal je een melding te zien krijgen dat de tijd op is. Zo houd je onder controle hoeveel minuten je YouTube-video’s kijkt.
Op iOS werkt het gelijkaardig. Daar kan je niet alleen app per app limieten opleggen, maar ook een maximum leggen op hoeveel tijd je spendeert op bepaalde websites. Bovendien kan je ook werken per categorie. Handig als je al je sociale media in één keer wilt limiteren qua aantal minuten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
Review
Deze gadget laat zien hoeveel stroom en gas je op dit moment verbruikt
Met de stijgende prijzen kijken we steeds meer naar ons dagelijkse energieverbruik. Vaak kan dat via een app van je provider, maar met een speciaal apparaatje kun je het verstoken van stroom en gas ook tot in de kleinste details bekijken met een eigen app. -
Dit zijn de handige manieren om smartphonegesprekken op te nemen
Soms kan het best handig zijn om een telefoongesprek op te nemen. Bijvoorbeeld voor een belangrijk interview of sollicitatie, of als je met iemand een geschil hebt. Zo doe je dat. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Zo verwijder je oudere berichten op sociale media
We delen wat af op sociale media: van een nieuwe gebeurtenis in je leven tot gedachten over bepaalde onderwerpen. Door de jaren heen stapelen die berichten waarschijnlijk flink op. Eén voor één verwijderen duurt een eeuwigheid: zo verwijder je gemakkelijk en snel al je oude tweets en posts.
-
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Aandeelhouders Twitter bespreken bod Musk ondanks rechtszaak
Twitter houdt op 13 september een aandeelhoudersvergadering waarin het voorgestelde overnamebod van 44 miljard dollar van Tesla-baas Elon Musk op de agenda staat, meldt het socialemediabedrijf. Musk heeft zijn overnamebod inmiddels teruggetrokken, maar Twitter hoopt via de rechter af te dwingen dat de deal alsnog doorgaat. -
Zo negeer je iemand op sociale media zonder ze te ontvrienden
Plaatst een kennis dagelijks tegeltjeswijsheden, lees je constant liefdesverklaringen van je ex aan een nieuwe liefde of ben je de stortvloed aan foto’s van je pasgeboren nichtje beu? Zo neem je even pauze van een vriend op sociale media, zonder meteen te ontvolgen of ontvrienden.