Volledig scherm
© EPA

Techreuzen lanceren forum dat online extremisme moet bestrijden

Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft hebben een onafhankelijk forum opgericht om de strijd tegen terreur en extremistische content op het internet te bestrijden. Dat kondigde de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern vandaag aan. “Het doel is om sneller te reageren en door beter samen te werken aanvallen zoals die in Christchurch te voorkomen.”

“Het nieuwe onafhankelijke Global Internet Forum to Counter Terrorism (GIFCT) zal een eigen structuur en personeel hebben om terroristisch en gewelddadig gebruik van platformen van de leden te verstoren”, aldus de Nieuw-Zeelandse premier. Het forum zal ook kleinere platformen ondersteunen om hetzelfde te doen, zei ze bij de Verenigde Naties in New York.

Sinds de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland in maart, voerde Facebook het aantal initiatieven op om ,,haatdragende en extremistische” content online te bestrijden. In maart duurde het 17 minuten vooraleer Facebook de live-video onderbrak waarop te zien was hoe een blanke racist een aanslag op een moskee uitvoerde en 51 moslims doodschoot.

Christchurch Call

Beeldfragmenten van die video werden miljoenen keren gekopieerd en gedeeld. Dat staat in een gezamenlijk persbericht van Ardern en de Franse president Emmanuel Macron. Zij lanceerden een campagne, de ‘Christchurch Call’ tegen extremisme op het internet. Het aantal landen dat het initiatief steunt, is toegenomen tot 48.