Teveel kabaal om je heen? Zo werkt ruisonderdrukking
Wil je rustig naar muziek kunnen luisteren of gewoon in stilte kunnen werken, dan zijn ze ideaal: ruis onderdrukkende oortjes of koptelefoons. Maar hoe werken dit soort koptelefoons precies, en hoe zorgen ze ervoor dat je zo min mogelijk achtergrondgeluid hoort?
Elke koptelefoon onderdrukt ruis natuurlijk wel een beetje. Door materiaal tussen jouw oren en de buitenwereld te plaatsen, hou je immers geluidsgolven tegen.
Een microfoon in je koptelefoon
Hoe meer materiaal, hoe meer geluid je tegen kan houden, zou je denken. Maar we kunnen moeilijk allemaal met enorme blokken plastic op onze oren rondlopen.
Ruis onderdrukkende koptelefoons maken daarom gebruik van een andere techniek, het ‘actieve ruisonderdrukken’. Om dat te doen, stoppen de makers niet alleen een speaker in deze koptelefoons, maar óók een microfoon.
Bedacht voor piloten
Het eerste systeem voor actieve ruisonderdrukking werd bedacht in de jaren vijftig, door de Amerikaanse onderzoeker Lawrence Fogel. Hij wilde helikopterpiloten helpen door het achtergrondgeluid van de motor te beperken, zodat ze gemakkelijker konden communiceren.
Dr. Amal Bose, de oprichter van elektronicafabrikant Bose, raakte in de jaren zeventig geïnteresseerd in dit soort technologie. Hij wilde het mogelijk maken om in het vliegtuig naar muziek te luisteren zonder constant de motoren te hoeven horen, en besloot een onderzoeksteam op te zetten. Het duurde tot 1989 voordat Bose een werkende versie te koop kon aanbieden.
Geluidsgolven
Geluid bestaat uit een soort golven in de luchtdruk. Je hebt ze misschien wel eens gezien als je geluid opneemt met je smartphone: het geluid vormt eerst een heuvel, dan een dal. De vorm van deze golf bepaalt hoe het geluid klinkt. Hoe sneller de golven op elkaar volgen, hoe hoger, bijvoorbeeld.
Kopieer je deze golf exact, dan hoor je het geluid harder. Keer je deze golf om, dan krijg je het tegenovergestelde effect: je hoort het geluid juist minder hard. Als een dal in de golf precies op een heuvel in de andere golf valt, dan hoor je helemaal niks meer. Ze schakelen elkaar als het ware uit.
Je koptelefoon luistert mee
Nu kan je nooit van tevoren precies weten wat voor geluid eraan komt. Je koptelefoon kan echter wel voorspellen wat er waarschíjnlijk voor een geluid aankomt. Om die voorspelling te kunnen maken, luistert je koptelefoon mee via de microfoon. Een chip analyseert precies wat er allemaal voor geruis op de achtergrond te horen is.
Op basis van die analyse maakt je koptelefoon een voorspelling. Vervolgens draaien je oortjes de geluidsgolf om, waardoor het geruis zo min mogelijk te horen is.
Voorspellen blijft lastig
De meeste ruis onderdrukkende koptelefoons kunnen het geluid om je heen tussen 20 en 45 decibel verlagen. Iedereen die weleens zo’n koptelefoon gebruikt heeft, weet echter wel dat die lang niet al het geruis weet weg te moffelen.
Het is nu eenmaal gemakkelijker om iets te voorspellen als het constant gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van je computer als die aanstaat of de motor van een auto: dat geruis blijft de hele tijd hetzelfde.
Een blaffende hond of een huilend kind is een andere zaak. De chip in je koptelefoon kan dat soort geluid niet zo gemakkelijk voorspellen. Daarom zal je dat vaak wél horen. Als je de hond van de buren niet wil horen, heeft het eigenlijk meer zin om een gewone koptelefoon op te zetten die helemaal over je oren past, of oortjes die je oor helemaal vullen.
Ook hogere geluiden zijn lastig voor dergelijke koptelefoons: dat komt doordat de golven elkaar zo snel opvolgen. Het algoritme moet dan een stuk sneller zijn om de juiste geluidsgolven aan te maken, wat lang niet altijd goed lukt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trump zegt niet op Twitter te zullen terugkeren na overname Elon Musk
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal niet terugkeren op Twitter, zelfs als hij zijn account als gevolg van de overname van het socialmediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk terugkrijgt. Dat zei hij maandag op de Amerikaanse zender Fox News. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Megadeal rond: Twitter akkoord met overname door Tesla-baas Elon Musk
Twitter is akkoord met de overname van het socialemediabedrijf door Tesla-topman Elon Musk. De rijkste man op aarde telt alles bij elkaar zo’n 44 miljard dollar neer om de onderneming van de beurs te halen. Omgerekend gaat het om circa 41 miljard euro. Daarmee is een megadeal rond. -
Zo gebruik je een tablet als tweede scherm
Een tweede scherm naast je gewone monitor kan best handig zijn. Met onderstaande apps en toepassingen kun je je tablet daarvoor gebruiken. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
VIDEO
Waarom speciale blauwlichtbrillen tijdens het computeren onzin zijn
Je ziet ze steeds vaker: zogenaamde blauwlichtbrillen. Ze zouden beschadigingen en vermoeidheid aan de ogen bij veel computer- en schermgebruik kunnen voorkomen. Een handige gadget of opgeklopte hype? -
Je kunt je kind met een AirTag of smartphone overal volgen, maar is dat wel verstandig?
Telefoons met gps, apparaatjes voor op de fiets en nu zelfs kleine AirTags om aan je sleutels vast te maken. Positietrackers zijn in alle vormen en maten verkrijgbaar. Handig voor als je je kind vaak kwijt bent, denken sommige ouders. Maar is dat wel een slim idee? -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.