Uitvinder bluetooth: ‘Ik ben niet zo van de gadgets’

VIDEOEen kwart eeuw geleden bedacht Nederlander Jaap Haartsen bluetooth. Dit jaar alleen worden er vier miljard apparaten en gadgets met de draadloze technologie verkocht. De 56-jarige uitvinder is nog altijd verbluft over het succes. ,,Ik had er destijds geen 10.000 euro eigen spaargeld ingestopt.’’

Hij heeft ruim tweehonderd patenten op zijn naam en is opgenomen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame, samen met onder andere Thomas Edison, Henry Ford, de broers Wright en Steve Jobs. Toch woont Jaap Haartsen gewoon in het Drentse Rolde en komt hij op de fiets naar de interviewafspraak. In Assen herkent niemand hem, ook niet als we later over de bluetoothafdeling van de lokale MediaMarkt wandelen.

Haartsen vindt het wel prima. ,,Ik hoef niet zo nodig bekend te zijn, ik voel me ook niet van het niveau Edison.’’ Tegelijk is hij niet schuw en vindt hij een interview op zijn tijd niet vervelend. ,,Bluetooth is een belangrijk onderdeel van mijn leven en dit jaar is het 25 jaar geleden dat ik ermee begon. Twintig jaar geleden kwamen de eerste spullen op de markt. Dat is best een mijlpaal.’’

Volledig scherm
Dankzij Jaap Haartsen's bluetooth-technologie zijn we minder gebonden aan snoeren © Corné Sparidaens

Tekst loopt door onder foto

Ander logo

En dus is Haartsen netjes gekleed en heeft hij het speldje van de Inventors Hall of Fame op zijn jasje gepind. Om zijn verhaal kleur te geven haalt hij een aantal apparaten uit z'n rugzak. De eerste bluetooth-headset uit 1999, twee mobieltjes van Ericsson en een slim horloge uit 2006. ,,In de eerste telefoon zat bluetooth nog niet standaard ingebouwd, je moest er deze adapter op klikken.’’ Wat opvalt is dat het bluetoothlogo op de apparaten verschilt. Niet de huidige runen, maar wifi-achtige streepjes. ,,Dat logo leek echter te veel op dat van uitgever VNU’’, lacht Haartsen.

Verder lezen na de foto

  1. Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Grap loopt uit de hand: 1,7 miljoen mensen willen aliens gaan zoeken op geheime basis Area 51

    Het is een Amerikaanse versie van Project X, maar dan in duizendvoud. Al 1,7 miljoen mensen hebben via Facebook aangegeven op te dagen als op 20 september het ultrageheime Area 51 - de plek in Nevada die de Amerikaanse luchtmacht gebruikt voor haar testen - wordt bestormd. En nog eens 1,3 miljoen mensen komen misschien, om nu eindelijk eens ‘die buitenaardse wezens te zien’ die daar verborgen worden gehouden. Budweiser sponsort het bier, maar de Amerikaanse luchtmacht is niet blij.