Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte?
,,In Nederland hebben wij de Arbowet, die voorschrijft dat je aan ‘visuele hygiëne’ moet doen. Drie kwartier kijken, en dan even naar iets anders”, zegt dokter Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Maar: dat is níet omdat het ongezond zou zijn om naar een scherm te staren.
,,Er komt geen kwalijke straling uit moderne beeldschermen”, zegt De Faber. Het probleem ligt ergens anders: comfort. Lang naar hetzelfde scherm kijken kan namelijk allesbehalve prettig zijn. De Faber: ,,Je gaat naar verloop van tijd minder knipperen, waardoor je droge ogen krijgt.”
Het is volgens De Faber dan ook overdreven om te zeggen dat je slechte ogen zou krijgen van een scherm. ,,Maar je moet er wel gezond mee omgaan. Een pakezel kan 200 kilo dragen en als je er 400 kilo op zet, gaat het beest door zijn hoeven.”
Scherm soms gezonder dan papier
Volgens de arts zijn er zelfs voordelen aan het moderne schermgebruik: ,,Je kan op een tablet of een computer zelf instellen hoe helder de kleuren zijn, hoe groot het contrast en hoeveel licht het scherm geeft. Iemand met slechte ogen kan zo zelf bepalen hoe hij informatie tot zich neemt.”
Probeer dat maar eens in het verre verleden, toen we nog ‘met kaarslicht boeken moesten lezen’. In die omstandigheden moesten mensen met slechte ogen vaak veel meer moeite doen om hun weg door een tekst te worstelen. En daar kregen zij op hun eigen manier weer last van.
Maakt het dan nog uit of je met een tablet bezig bent of met een grote televisie? ,,Nee, dat maakt echt niet uit”, zegt De Faber. ,,In de praktijk merk je wel dat als je televisie aan het kijken bent, je af en toe zelf wegkijkt naar iets anders. Als je de hele dag geconcentreerd voor je werk naar je computer staart, dan kan je op een gegeven moment last van je ogen krijgen.”
Kinderen zijn een ander verhaal
Maar zelfs dan gaat het volgens de arts niet om gezondheidsschade. Tenminste, niet voor volwassenen. ,,Bij kinderen kunnen er wel problemen ontstaan. Als die constant naar een scherm kijken, dan kunnen ze daar bijziend van worden.”
Voor jonge kinderen maakt het dus wél uit op wat voor soort scherm ze kijken. ,,Hoe kleiner het scherm en hoe dichter ze erop zitten, hoe meer ze zich moeten aanpassen”, legt De Faber uit. Het risico op bijziendheid neemt dan toe. Een kind dat acht uur lang aan één stuk naar de smartphone kijkt, kan dus een probleem zijn.
Maar de televisie? Dat valt nog best mee, volgens de arts. Hij grapt: ,,Ik zeg wel vaker: het kind heeft meer risico op hersenschade door een slecht televisieprogramma, dan oogschade door het scherm.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
met video
Influencer? Dan krijg je misschien met deze nieuwe voorschriften te maken
De Mediawet is aangepast. Dat brengt nieuwe regels met zich mee voor youtubers, instagrammers en tiktokkers. Vanaf 1 juli moeten influencers zich aan een reeks voorschriften houden die vooral gericht zijn op het maken van reclame. ‘Deze nieuwe regels geven volop ruimte om mooie samenwerkingen aan te gaan.’ -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
Waarom is mijn internetverbinding trager dan beloofd?
Wil je weten hoe snel je huidige internetverbinding op je apparaat is, tik dan ‘Hoe snel is mijn internet?’ in Google. Er komt dan een blok met een Internetsnelheidstest naar boven, waarbij je direct in de zoekmachine kunt testen hoe snel je internet is. Druk op ‘Snelheidstest uitvoeren’. Na enkele seconden verschijnt de download- en uploadsnelheid van je apparaat in beeld. Een snelheidstest kun je ook uitvoeren in de browser via speed.measurementlab.net of speedtest.net. -
PREMIUM
De highscore van de dokter: games die jou gezond houden
Wie denkt aan een gezonde levensstijl, denkt misschien niet meteen aan videogames. Toch werkt een nieuwe generatie artsen en gamedesigners aan spellen die jouw gezondheid kunnen verbeteren. Van games voor chirurgen tot sudoku-apps die zorgen dat jij je medicatie op tijd inneemt: de ‘gezondheidsgame’ wordt steeds belangrijker. -
Deze games zijn ook goed speelbaar met een fysieke beperking
De game-industrie houdt gelukkig steeds meer rekening met gamers met een handicap. Deze games geven het goede voorbeeld.