Waarom deze laptop van 500 euro onze budgetaanrader is
Elke twee maanden gaan we in samenwerking met techsite Tweakers op zoek naar de beste laptops in drie verschillende prijssegmenten. Vandaag werpen we een blik op laptops van hooguit 500 euro, waarbij we één duidelijke favoriet hebben.
Veel minder dan 500 euro moet je niet willen uitgeven aan een basale Windows-laptop. Ook voor een paar honderd euro kun je al wel een complete computer kopen, maar die is dan maar al te vaak voorzien van een trage processor en een kwalitatief teleurstellend scherm met lage resolutie.
Onze aanrader in dit segment is een Lenovo IdeaPad 3. Laptops in deze serie waren afgelopen jaar regelmatig onze favoriet voor wie weinig geld wil besteden. Het model dat we dit keer aanraden heeft een iets kleiner scherm dan de vorige en heeft ook een andere processor.
Hoewel je op dit moment nog een IdeaPad 3 met vier processorkernen kunt kopen, is dit model binnenkort waarschijnlijk niet meer leverbaar. Vandaar dat we noodgedwongen uitwijken naar een laptop met een Core i3-processor met twee kernen. Overigens is die processor per kern zelfs sneller dan veel concurrenten.
Met zijn 14 inch-scherm is dit een relatief compact apparaat. De randen rondom het scherm zijn niet al te breed, wat er modern uitziet. Een gewicht van 1,38 kilogram en een dikte van net geen 2 centimeter wijzen er ook op dat het geen overdreven log of zwaar exemplaar is.
Oogt wat goedkoop
Van een afstandje zou je kunnen denken dat de behuizing deels van metaal is gemaakt, doordat Lenovo aan het gedeelte rondom het toetsenbord en de schermklep een geborsteld accent heeft toegevoegd. De hele buitenkant van het systeem is echter van plastic. Dat oogt wat goedkoop in vergelijking met duurdere laptops, met een buitenkant grotendeels of geheel van aluminium.
Het toetsenbord is voorzien van donkergrijze keycaps met de voor Lenovo kenmerkende halfronde onderkant. De toetsen staan vrij ver uit elkaar en toetsenverlichting is niet aanwezig. De touchpad is niet bedekt met een laagje glas, zoals bij duurdere laptops, en voelt daarmee wat stroever aan, maar de ingebouwde knoppen geven een prima feedback.
Webcamschuifje, maar geen vingerscanner
Boven het scherm zit een webcam met dezelfde 720p-resolutie als bij bijna alle laptops. Handig is het ingebouwde schuifje om de camera af te dekken. Helaas ontbreken opties zoals gezichtsherkenning of een vingerafdrukscanner. Dat laatste treffen we voor minder dan 500 euro nog weleens aan, maar ditmaal niet.
Wat aansluitingen betreft voorziet de IdeaPad 3 14ITL6 in drie USB-poorten, waarvan er een als USB-C-poort is uitgevoerd. Jammer genoeg kun je er geen beeldschermen op aansluiten of de laptop mee opladen; enkel USB-doorvoer wordt ondersteund. De laptop heeft ook een haast antieke HDMI 1.4-aansluiting, die helaas gebruikelijk is in dit segment, waardoor je 4K-schermen niet goed kunt gebruiken.
Beeldkwaliteit
De IdeaPad 3 14ITL6 is voorzien van een ips-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels en een matte coating. Dat klinkt niet bijzonder, maar in dit prijssegment zijn er nog genoeg laptops met een lagere resolutie of een minder goed display. Het voornaamste voordeel van dit scherm is de hoge helderheid. De kleuren zijn niet perfect, dus voor beeldbewerking kun je beter een extern scherm aansluiten.
De ingebouwde accu is niet heel groot. Bij tests konden we 5,5 uur browsen en minder dan 3 uur lang zwaardere taken uitvoeren.
Conclusie
De Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 is een relatief compacte en niet al te zware laptop met een moderne processor, 8GB werkgeheugen en een 256GB-ssd. Natuurlijk krijg je voor dit bedrag geen heel luxe aanvoelend apparaat en ook de aansluitingsmogelijkheden hadden beter gekund. Het ingebouwde scherm is door zijn hoge helderheid goed afleesbaar, maar zoals gebruikelijk in dit prijssegment is de kleurweergave slecht. Het voornaamste minpunt van deze laptop is de korte accuduur.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
‘Help, mijn laptop blijft maar blazen!’ Met deze tips voorkom je dat
Klinkt je laptop soms ook als een opstijgende Boeing 747? Zo krijg je hem weer muisstil. -
Met een tablet achterin op vakantie? Zo verbruik je geen gigabytes aan data
Zit je straks in een vliegtuig zonder internet, of wil je liever niet gigabytes aan data verstoken in de auto naar Zuid-Frankrijk? Door je series te downloaden, kun je ze ook offline blijven kijken. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Nieuwe koptelefoon of oordopjes? Hier moet je goed op letten
Waarmee luister jij naar muziek? Het aanbod aan oortjes en headphones neemt jaarlijks weer toe. We zetten een paar tips op een rij om de beste koptelefoon voor jou uit te zoeken.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Het is vandaag 'Wereld Emoji Dag': deze nieuwe smileys komen dit jaar naar je smartphone
Het is vandaag Wereld Emoji Dag, waarmee we het bestaan van die inmiddels - echt waar - duizenden smileys op je smartphone vieren. En daar worden later dit jaar weer een paar aan toegevoegd. -
Een refurbished gadget: slim koopje of een kat in de zak?
Een refurbished of opgeknapte smartphone of gadget is in de regel flink goedkoper. Maar het is belangrijk dat je een aantal zaken goed controleert.