Waarom een Raspberry Pi leuk is voor Black Friday of sinterklaas
Je hebt vast wel eens van de minicomputer Raspberry Pi gehoord. Maar wat kun je nou allemaal met dit apparaatje dat eruitziet als een verdwaalde printplaat? En hoe moeilijk is het?
De Raspberry Pi is een kleine minicomputer gebaseerd op een zogeheten ARM-processor die je voor een paar tientjes kunt aanschaffen. De Raspberry Pi bestaat sinds 2012 en is in verschillende versies uitgebracht. Het laatste en krachtigste model is de Raspberry Pi 4 uit 2019.
Het apparaatje werd oorspronkelijk ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en was bedoeld voor educatieve doeleinden. En dat is eigenlijk nog steeds zo. Bijna niemand zal dit aanschaffen als vervanging van een laptop of desktopcomputer. Een Raspberry Pi is echt voor mensen die van nature al best handig zijn met computers en laagdrempelig hun eerste computerprojectje willen bouwen.
Je kunt namelijk tal van leuke functies ontwerpen met deze betaalbare minicomputer. Hierdoor is de Raspberry Pi ook geschikt voor kinderen, voor gebruikers in derdewereldlanden, voor studenten en hobbyisten. Zo kunnen ze programmeren met bijvoorbeeld Python of Scratch. Bij die laatste doe je dat aan de hand van codeblokken.
Geen Windows of macOS
Belangrijk om te weten is dat je geen Windows of macOS op een Raspberry Pi kunt draaien. Je maakt in plaats daarvan gebruik van Linux of andere besturingssystemen. Dat systeem schrijf je op een microSD-kaart die je eenvoudig in de minicomputer steekt.
Het meest gebruikte OS is Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian) ontwikkeld door Raspberry Pi zelf, maar er zijn heel veel andere besturingssystemen verkrijgbaar voor de Raspberry Pi voor allerhande doeleinden. Een leuk voorbeeld daarvan is RetroPie om oude videogames te draaien, of EmuELEC om er een mediaspeler van te maken.
Ledlampjes, alarmen en wifi
Een van de eerste dingen die beginnende Raspberry Pi-bezitters veelal leren is hoe je een ledlampje kunt aansturen. Dat klinkt misschien wat suf, maar als je dit zelf voor elkaar krijgt, geeft het een magisch gevoel.
In de praktijk betekent dit dat je een eenvoudig led-circuit gaat bouwen met behulp van een breadboard (een plastic bordje dat gebruikt wordt om elektrische schakelingen op te bouwen), twee leds, twee weerstanden (elektrische componenten) en daartoe geschikte bedrading. Zo leer je enerzijds omgaan met programmeertaal Python en anderzijds hoe je veilig componenten zoals leds en weerstanden aansluit.
Zoemer
Erg leuk en populair is het aansturen van een bewegingssensor met een zogenaamd Piezo-zoemeralarm. Ook hiermee leer je als gebruiker programmeren met Python en de basisprincipes van het werken met externe hardware.
Voor dit redelijk eenvoudige Raspberry Pi-project heb je een willekeurig Pi-model, een passieve infraroodsensor, een (Piezo)-zoemer, een enkele weerstand, bedrading en eventueel een breadboard nodig.
En je zou het misschien niet verwachten, maar de Raspberry Pi kan ook dienstdoen als een draadloos wifi-toegangspunt door hem te laten fungeren als router. Je zult er waarschijnlijk niet het snelste internet mee bewerkstelligen maar het is een leuk project.
Weerstation, NAS, domotica, muziek maken
Er zijn nog tientallen andere mogelijkheden waarvoor je de Raspberry Pi kunt inzetten. Denk aan het ontwerpen van een heus weerstation, animeren, een spel ontwikkelen, geluid en muziek coderen, het creëren van een NAS, het maken van een advertentieblocker of het aansturen van domotica.
Met een beetje googelen vind je vaak al handleidingen voor hoe je dit soort dingen moet doen. En je kunt het nog complexer maken in combinatie met een 3D-printer. Zo zijn er zelfs mensen die een eigen gaminghandheld hebben gemaakt door de behuizing te printen en met een Pi en andere apparatuur te vullen.
Bekijk hieronder onze video’s op techgebied:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Zo bouw je zelf een slimme assistent
Wil je een slimme assistent in huis, zonder dat Google en Apple meteen kunnen meeluisteren? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je er zelf een maakt. -
Review
Apples nieuwe speakers zijn ook perfect als homecinemaset
In 2017 introduceerde Apple zijn eerste slimme speaker, die hier in Nederland nooit in de winkels verscheen. Wij hadden hier alleen de kleinere mini-variant. Nu heeft Apple weer een nieuwe grote, die verdacht veel lijkt op de eerste. Maar deze wordt wél in ons landje aangeboden. -
Storing onlinebankieren bij ING is voorbij
De storing bij het onlinebankieren bij ING, die al sinds woensdag 10.00 uur speelde, is voorbij. Dat laat een woordvoerster van ING in de nacht van woensdag op donderdag aan het ANP weten. Op de website Allestoringen was al te zien dat het aantal klachten drastisch was teruggelopen en op sociale media meldden klanten dat ze geen problemen meer ervoeren bij het inloggen en doen van digitale betalingen op zowel de website als de app.
-
PREMIUMChatGPT
Miljoenen mensen in de ban van slimste tekstrobot ooit: ‘Ongelooflijk verbaasd over wat kan’
ChatGPT houdt ons bezig. Miljoenen mensen zijn wereldwijd aan de slag met de slimste chatbot ooit. Ze verkennen het revolutionaire zoekprogramma dat alle encyclopedieën van de wereld uit zijn hoofd kent, plus alle relevante stukken op internet. En die dat alles ook nog op de meest gebruiksvriendelijke manier uitserveert. ,,Qua taal is dit ding echt ongelooflijk goed.” -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Nieuwe tv kopen op Black Friday? Op deze specificaties moet je goed letten
Als je een nieuwe televisie gaat kopen heb je tegenwoordige veel keuze. Vooral het type scherm dat je aanschaft kan veel verschil uitmaken. Hieronder zetten we huidige technische termen helder voor je uiteen.