Waarom je straks bij Ziggo je eigen modem mag kiezen
Telecomprovider VodafoneZiggo moet binnenkort klanten de vrijheid geven om zelf een modem te kiezen. Waarom is dat van belang? Hoe komt dat en wat heb je er eigenlijk aan?
De situatie was bij VodafoneZiggo jarenlang hetzelfde: nam je een abonnement bij de provider, dan werd er ook automatisch een modem meegestuurd. De standaardmodem is verbonden met de kabel die vanaf de straat je meterkast inloopt, en zendt vervolgens via ethernetkabels en wifi een internetsignaal uit.
Officieel huur je de modem bij de provider. Zeg je een abonnement op en stuur je de simpelste variant niet terug naar Ziggo, dan moet je een vergoeding van rond de 50 euro betalen.
Wifisignaal versterken
Je kon bij Ziggo alleen de modem van de provider aansluiten op de kabel in je meterkast, omdat die was geconfigureerd om op het kabelnetwerk te werken. Wie liever een eigen apparaat kocht om zijn of haar netwerk naar eigen smaak te configureren, had bij Ziggo pech. Bij KPN kan dit wel al een tijdje.
Bij onvrede over het wifisignaal van Ziggo, zijn er nog wel een paar andere opties. De provider verhuurt bijvoorbeeld speciale boosters om je signaal te versterken.
Ook kun je de modem op bridge-modus zetten, zodat je er vervolgens een zelf gekochte router mee kunt verbinden. Daarvoor moet je de klantenservice van het bedrijf wel eerst bellen. Dan is het Ziggo-modem slechts een doorgeefluik voor het internetsignaal, waarna jouw router het zware werk doet.
Geschillencommissie
In oktober stapte een klant van VodafoneZiggo naar de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten, om af te dwingen dat hij zelf kon kiezen welke modem hij precies aansloot. Die commissie gaf hem gelijk: de provider moet voor het einde van de maand klanten in staat stellen zelf een modem te kopen en te verbinden. Dat is namelijk in lijn met Europese regelgeving.
Dat terwijl VodafoneZiggo daar tijdenlang tegen was. ,,De door Ziggo geleverde modem heeft een essentiële functie in het Ziggo-netwerk. Over de modem gaat namelijk een continue stroom van informatie die nodig is om het Ziggonetwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden”, vertelde een woordvoerder van het bedrijf in 2020.
Het zat er wel al even aan te komen, schreef Tweakers al: ‘Eerder had ook de Autoriteit Consument en Markt zich uitgesproken over de vrije modemkeuze in Nederland. De ACM zei vorig jaar zomer dat Nederlandse telecomklanten ‘waarschijnlijk in 2021' al definitief gebruik zouden kunnen maken van die regel.’
Meer kopzorgen
Vrije modemkeuze geeft klanten meer opties om eigen apparatuur te kiezen, zonder afhankelijk te zijn van de internetleverancier.
Als klanten kunnen kiezen welke modem ze gebruiken, kunnen ze ook luxere, beter werkende apparatuur aanschaffen om hun internet mee te verbeteren. Klanten bij Ziggo klagen bijvoorbeeld bij de Consumentenbond al sinds 2019, omdat het Ziggo-model problemen geeft tijdens het gamen.
Voor Ziggo brengt het echter kopzorgen met zich mee: bij de officiële modems kan de provider op afstand meekijken bij technische problemen en updates installeren, zodat problemen verholpen kunnen worden. Wie echter zelf een modem koopt, is overgeleverd aan zijn eigen kennis om storingen te verhelpen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
Musk vervangt Twitterlogo met blauwe vogel door memehond Doge
Het bekende Twitterlogo met blauwe vogel is maandagavond vervangen door een memeplaatje van een Shiba Inu, een Japans hondenras. Dat is tevens het logo van de dogecoin, die naar de meme is vernoemd, en de favoriete cryptomunt van Twittereigenaar Elon Musk (51) is. De waarde spurtte meteen omhoog. -
Nederlandse waakhond bekijkt ‘enorm’ datalek bij Tesla, gegevens klanten en bedrijfsgeheimen op straat
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt of het een onderzoek moet starten naar een flink datalek bij autofabrikant Tesla. Via een oud-werknemer in Duitsland zouden gegevens op straat liggen van onder meer klanten en werknemers. Het gaat om 100 gigabyte aan data. -
5G in Nederland: is nu een goed moment om over te stappen?
We hebben nu sinds een jaartje 5G in Nederland: de nieuwe techniek achter mobiele data die veel hogere snelheden belooft dan we met 4G kunnen halen. Toch zijn nog niet alle kinderziektes weggewerkt. Is het nu dan een goed moment om de stap van 4G naar 5G te maken, met een nieuwe telefoon en een mogelijk iets duurder abonnement? We vroegen het Arnoud Wokke, de smartphonespecialist van Tweakers. -
Musk richt bedrijf in kunstmatige intelligentie op, vlak voor alarmerende oproep tot ‘pauze’
Elon Musk heeft een bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) opgericht in de Amerikaanse staat Nevada. Dat blijkt uit zakelijke documenten die vrijdag opdoken. Dat is opmerkelijk, omdat Musk kort daarna met duizenden andere deskundigen opriep tot een ‘pauze’ in de de ontwikkeling van AI.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Knutselen aan een chipmachine zonder echt aan een chipmachine te knutselen, dat kan nu bij de ASML Academy
EINDHOVEN – Fouten maken mag, ook bij ASML. Maar dan toch liever niet op een chipmachine van 160 miljoen euro. Startende monteurs kunnen vanaf nu oefenen op een levensechte namaakmachine. Die staat in de nieuwe academie van het bedrijf.Veldhoven, Eindhoven