Wat zit er achter die terugkerende storingen bij internetbankieren?
Het overkomt iedereen wel eens: je wilt een betaling doen via internetbankieren, maar de app werkt niet. Of je staat bij de kassa in de supermarkt en moet opeens contant afrekenen, omdat het pinapparaat een foutmelding geeft. Bankstoringen lijken veel voor te komen, maar waarom gebeuren ze überhaupt?
We herinneren het ons allemaal als we te maken krijgen met zo’n storing bij de bank. Toch komen ze in de praktijk relatief weinig voor. De Betaalvereniging houdt in Nederland toezicht op de betaalketen. De club houdt ook bij hoe vaak er storingen plaatsvinden. Voor pinbetalingen is er een jaarlijkse norm: je moet minstens 99,88 procent van de tijd gewoon met je pinpas kunnen betalen.
Die norm halen we in Nederland in ieder geval sinds 2016 elk jaar weer zonder problemen. ,,De betaalketen voor pinbetalingen is al een paar jaar superstabiel en betrouwbaar, met slechts één serieuze maar korte storing in 2020”, zegt een woordvoerder van de Betaalvereniging.
Internetbankieren meestal bereikbaar
Ook voor internetbankieren en bankieren via de app gelden vaste normen. ,,De beschikbaarheid valt keurig binnen die hoge normen”, aldus de woordvoerder. Zo kon je in 2016 al 99,77 procent van de tijd met je mobiel bankieren. Afgelopen jaar is dat percentage gestegen naar 99,85 procent. Internetbankieren was afgelopen jaar zelfs het stabielst van alle digitale betaalvormen: 99,90 procent van de tijd kon je gewoon via je browser bij de bank terecht.
Goede cijfers, dus. Toch ligt het digitale betaalverkeer er soms uit. Er is echter niet één specifieke reden aan te wijzen waarom dat gebeurt.
Oorzaken storing
,,De oorzaak van een storing kan liggen bij het netwerk, de hardware, software of in de dataverwerking”, zegt een woordvoerder van ING. Zo kan er een internetstoring zijn, bijvoorbeeld bij de bank zelf, kan een computer opeens uitvallen of zijn er problemen met een database waarin belangrijke informatie over het betaalverkeer staat opgeslagen.
Een bank heeft tijd nodig om over te stappen van de falende database naar een nieuwe. ,,Ook kunnen er storingen zijn bij andere partijen binnen de betaalinfrastructuur, waar onze klanten hinder van ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan andere banken of aan betalingsverwerkers”, zegt de ING-woordvoerder. ,,We willen graag benadrukken dat elk storingsincident er één te veel is”, klinkt het tot besluit. ,,We investeren er fors in om incidenten te voorkomen.”
Woordvoerders van andere grote banken leverden geen verder commentaar. ,,De mensen die we hiervoor zouden moeten hebben, hebben helaas geen tijd om zich hierin te verdiepen”, zei een vertegenwoordiger van ABN Amro.
DDoS-aanvallen
Binnen het hele bancaire systeem wordt er veel aan gedaan om het aantal storingen zo klein mogelijk te houden. Dat betekent ook dat banken zich moeten weren tegen aanvallen van buiten, bijvoorbeeld als iemand probeert een server uit de lucht te halen door er teveel internetverkeer tegelijkertijd naartoe te sturen. Dat heet een Distributed Denial of Service-aanval (DDoS).
‘Individueel hebben de banken allemaal contracten afgesloten met externe DDoS-mitigatiedienstverleners, waarmee DDoS-aanvallen na korte tijd kunnen worden opgevangen’, schrijft de Betaalvereniging in een rapport. Bovendien bestaat er een ‘anti-DDoS-coalitie’ van banken, telecombedrijven en de overheid om kennis te delen. Hoewel er afgelopen jaar meer en heftigere DDoS-aanvallen plaatsvonden, lijken de maatregelen toch te werken: betaaldiensten waren in 2020 langer en beter beschikbaar dan in de jaren daarvoor.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
met Video
Hoe 3D-printers en lasers oude meesterwerken weer terugbrengen
Eeuwenoude schilderijen die verloren leken, zijn dankzij geavanceerde scanners en 3D-printers weer terug te halen. Zo wisten onderzoekers zelfs een mogelijke Rembrandt te restaureren. -
Vederlicht of een vouwbaar scherm: deze fancy laptops zijn absolute aanraders volgens onze techexpert
De meeste mensen kijken bij de keuze van een laptop – en terecht – naar hoe vlot het toestel werkt. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Wil je kunnen uitpakken met een fancy laptop? Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers kiest drie unieke toestellen uit die je nu kunt kopen. Opgelet: goedkoop kom je er hier niet vanaf. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen. -
Musk belooft reclamevrij Twitter voor duurder abonnement
Twitter-eigenaar Elon Musk heeft zaterdag in een reeks berichten aangekondigd om binnenkort een duurder abonnement in het leven te roepen, waarbij de gebruikers niet langer reclame te zien zullen krijgen. Dat zou een radicale verandering van het verdienmodel van het platform betekenen.