Weg bij Google: probeer deze alternatieve zoekmachines
‘Even googelen’ mag een gevleugelde uitspraak zijn, steeds meer mensen kiezen ervoor om een andere zoekmachine te gebruiken. Dit zijn vijf alternatieven.
Het is zo makkelijk. Even googlen naar die zonovergoten vakantiebestemming voor na de lockdown, het menu van je favoriete restaurant of de naam van de regisseur van de ene film. Toch kiezen mensen er steeds vaker voor om Google als zoekmachine juist niet te gebruiken.
Dat heeft alles te maken met de toenemende aandacht voor privacy. Google weet als bedrijf steeds meer van zijn gebruikers en hun surfgedrag. Ga maar na, we hebben allemaal wel eens meegemaakt dat wanneer we zochten naar ‘tuinbank’ we kort daarna voortdurend pop-up reclame in beeld kregen van, jawel, tuinbanken.
Er zijn ook mensen die een andere zoekmachine gebruiken omdat ze die simpelweg prettiger vinden werken, of omdat deze bepaalde functionaliteiten hebben, die Google niet heeft. Dit zijn vijf alternatieven:
Bing
Na Google is Bing de meeste gebruikte zoekmachine ter wereld. Bing is van Microsoft, dus als je een andere zoekmachine zoekt omdat je vindt dat de techreuzen van deze wereld te veel macht krijgen, is dit misschien niet de beste keuze.
Bing is de standaard internetbrowser van Windows 10 en het biedt gebruikers een mooie, visuele ervaring tijdens het zoeken. Onderin in beeld zie je het belangrijkste nieuws, het biedt tal van tooltjes die Google ook heeft (zoals vertalen van woorden bijvoorbeeld) en is vooral handig als je specifiek zoekt op video: als resultaat krijg je miniaturen te zien die afspelen als je met je muis er overheen scrollt.
DuckDuckGo
Voor de oprichters van DuckDuckGo is privacy het allergrootste goed. De makers claimen je persoonlijke gegevens niet te verzamelen, bewaren of met anderen te delen. De zoekgeschiedenis wordt niet opgeslagen dus er valt ook geen data door te verkopen aan hebberige adverteerders.
Iedere gebruiker krijgt dezelfde resultaten na het invullen van een zoekopdracht, gepersonaliseerde zoekresultaten bestaan simpelweg niet. De zoekmachine is vrij kaal vormgegeven, maar doet absoluut wat het belooft. Je wordt door niets of niemand gevolgd.
Ecosia
Computergebruik kost energie, en dat betekent CO2-uitstoot. Ecosia positioneert zich als milieuvriendelijk alternatief: een heuse CO2-neutrale zoekmachine. De makers erachter laten hun servers draaien op groene stroom en het leeuwendeel van hun inkomsten gaat naar het Wereld Natuur Fonds die de gelden gebruikt om bomen te planten.
Inmiddels zijn er al bijna 125 miljoen bomen gepland volgens de teller. Na iedere 45 zoekopdrachten= komt daar een boom bij. Hoe dan ook biedt Ecosia een mooi, groen alternatief.
WolfRam Alpha
Het gaat hier om een particuliere zoekmachine, bedacht door de Britse natuurkundige Stephen Wolfram. De website is onderverdeeld in de categorieën wiskunde, wetenschap en technologie, maatschappij en cultuur, en het dagelijks leven en geeft je antwoorden op allerlei lastige, uitgebreide vragen.
Uiteraard kun je ook gewoon zoeken op bekende namen en titels van films maar daarmee ga je wel voorbij aan de uitgediepte kennis van deze zoekmachine die zich opwerpt als expertisecentrum. Deze WolfRam Alpha is volledig in het Engels en houdt jouw zoekopdrachten niet bij.
Startpage
Een zoekmachine die privacy hoog in het vaandel heeft is het Nederlandse StartPage. Het noemt zichzelf de meest privacyvriendelijke zoekmachine die er is en werkt als een soort filter voor Google’s eigen zoekmachine, want het toont zoekresultaten van die zoekgigant zonder dat ze jouw gegevens zien.
Dat maakt StartPage in de regel net iets nauwkeuriger dan het tevens privacyvriendelijke DuckDuckGo. Zoekgegevens worden hier niet opgeslagen, gedeeld, of verkocht, cookies van derden zijn niet aanwezig, zoekresultaten zijn niet gepersonaliseerd en je kunt andere sites veilig bezoeken middels Anonieme Weergave.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het illegaal om het Amerikaanse Netflix-aanbod met een VPN te bekijken?
Even snuffelen in het veel grotere Netflix-aanbod in Amerika, of een dienst als HBO Max proberen terwijl die in Nederland niet verkrijgbaar is? Misschien heb je al eens een reclame voorbij zien komen voor een VPN, waarmee je naar buitenlandse streamingdiensten kan kijken. Maar mag dat eigenlijk wel? -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Zo bescherm je je Instagramaccount tegen hackers en pottenkijkers
Instagram is nog altijd een razend populaire app. Toch wil lang niet iedereen zijn account delen met de rest van de wereld. Maar hoe scherm je je account af? We helpen je een handje. -
Met video3
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
Wil je je make-up eerst proberen voordat je er geld aan uit geeft, download dan deze apps
Wil je eens blauwe mascara proberen? Roze oogschaduw? En paarse lippenstift? Heb je zin in een nieuw look, maar geen zin om een miskoop te doen? Probeer ‘m dan gewoon eerst uit in een gratis make-up-app. -
-
-
Deze gegevens verzamelt jouw telefoon over waar je bent
‘Wil je je locatiegegevens delen?’ Maak je regelmatig gebruik van een smartphone, dan zul je die vraag weleens gezien hebben. Maar wat weet je telefoon eigenlijk over waar je bent, en hoe kun je er voor zorgen dat er zo min mogelijk van jouw informatie gebruikt wordt? -
Smartphone vol met apps? Ruil ze in voor deze app van Google
De digitale winkel van je Android-smartphone is overspoeld met apps, maar veel ervan kan je makkelijk inruilen voor de Google-app. Dat bespaart de nodige ruimte op je telefoon. Dit kun je allemaal met deze handige app.